2020. július 14., Örs, Stella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nőtt a világ védett területeinek száma

Nyolc ország tizenöt természeti helyszínével növelte a világ védett és őrzött területeinek zöld listáját a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN). A listára kerülők olyan területek, amelyek hatékony és méltányos eszközökkel történő irányítása pozitív hatással van a helyi közösségekre és a természetre.

A döntést az ENSZ Biodiverzitás Konferenciáján jelentették be az egyiptomi Sharm El Sheikhben. Az új helyszínek segítenek megvalósítani a 2020-ra kitűzött, a biodiverzitásra vonatkozó célokat, és megváltoztatni az azokról szóló párbeszédet.

Új tag a kenyai Ol Kinyei Fotó: flickr.com

Az újonnan listára kerülő helyszínek között öt franciaországi, két-két egyiptomi, perui és jordániai, valamint egy-egy kenyai, libanoni, mexikói, és egyesült arab emirátusokbeli van. A teljes zöld listán ezekkel együtt 40 helyszín szerepel.

Az új helyszínek egyike az egyiptomi Wadi Al-Hitan Fotó: wikipedia.org

Cristiana Palmer, az ENSZ biológiai sokféleségről szóló egyezményének főtitkárhelyettese és ügyvezetője szerint a zöld lista a minőségmenedzsment jó referenciaértéke, melyet mindenkinek követnie kellene.

A zöld lista életre hívása óta az elkötelezett országok száma nyolcról 33-ra emelkedett, és mintegy 250 helyszín van, amely vállalkozott a kívánalmak teljesítésére.

A franciaországi Vosges du Nord is új zöld listás hely Fotó: Nagy János József

A hitelesítési folyamat hat hónap és öt év közötti időtartam lehet, ez idő alatt a helyszínek teljesítik a kitűzött célokat és feladatokat. A vietnami Van Long természetvédelmi terület például 2015-ben vált jelölt helyszínné. A hitelesítési folyamat segítette hozzá ahhoz, hogy két szomszédos tartományra is kiterjessze a védett terület méretét.

Neked ajánljuk
A kihalás szélén áll a makifélék csaknem egyharmada, az északi simabálna és a mezei hörcsög is A világ minden szegletébe eljut a föld sokszínű erdeinek zsivaja Madagaszkár – A kaméleonok földje Adománnyal segíti a Szent László Kórház dolgozóit a Sodastream Guinness-rekordot állított fel India a 2018-19-es tigrisszámlálással (videóval)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam