2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Téli természetjáró tippek

A hűvösebb időjárás nem kell, hogy otthonunk falai közé szorítson minket a tavasz beköszöntéig: a szervezetünknek télen is szüksége van mozgásra és friss levegőre. Ahhoz, hogy biztonságosan és megfelelően felkészülten induljunk útnak, mindössze néhány dologra érdemes nagyobb figyelmet fordítani.

Öltözködés

Nem kell drága magashegyi túrafelszerelésre költenünk, ha a havas táj szépségét szeretnénk kiélvezni, azonban a vízálló túrabakancs és a réteges öltözködés alapvető fontosságú. A merinói gyapjúból készült túrazokni és aláöltözet ilyenkor nagyon jó szolgálatot tehet, de a különböző technikai aláöltöztek is hamar felszívják és elpárologtatják az izzadságot, így nem hűl át a testünk. A szélálló sapka és kesztyű szintén alapdarab a menetfelszerelésben, és ha igazán körültekintőek szeretnénk lenni, akkor pótzokni és egy vékonyabb pulcsi is kerülhet a hátizsákba szükség esetére.

A kamásli jó szolgálatot tehet mély hóban és sáros időben, mert megvédi nadrágszárunkat a víztől. Előfordulhat, hogy az előző nap megolvadt hó másnapra szinte egybefüggő jégpáncéllá fagy az erdei utakon, így hasznos lehet, ha a cipőre könnyen felpattintható hóláncot tartunk a csomagban.

Fotó: Shutterstock

Gondos tervezés

A lerövidült nappalok időbeosztása előrelátó tervezést igényel. Nincs is rosszabb, mint eltévedni az egyre hidegebb és sötétebb erdőben, így feltétlen tervezzük meg túránk hosszát és időtartamát is! Érdemes a nehéz útviszonyokra (mély hó, csúszós sár) is gondolni, és rászámolni a menetidőre. Mindenképpen legyen nálunk fejlámpa, iránytű és térkép is, valamint mentsük el a vészhelyzet esetén hívható telefonszámokat is.

Kerüljük el a dehidratáltságot

Nem csak a forró nyári túrákon fontos a folyadékpótlás, a hideg időjárásban ugyanúgy gondolnunk kell arra, hogy eleget igyunk a nap során. Egy minőségi termosz akár egész nap melegen tartja a teát számunkra. 

Vészhelyzet esetén: STOP

Az angol mozaikszó arra a cselekvéssorra utal, melyet akkor érdemes követnünk, ha  elveszítenénk a kijelölt túraútvonalat.

  • Stop (Állj) – Ha eltévedtünk, álljunk meg, és maradjunk egy helyben, hiszen ha céltalanul bolyongunk, az csak tovább ronthat a helyzeten.
  • Think (Gondolkodj) – Próbáljunk meg nyugodtak maradni, és higgadtan, racionálisan átgondolni a helyzetünket. Írjuk körül az adott körülményeket hangosan túratársainknak vagy akár csak magunknak, ha egyedül indultunk útnak.
  • Observe (Mérd fel) – Nézzünk körül, alaposan tanulmányozzuk át a térképünket, és ha van, a GPS-t is. Figyeljük meg a napállást – magasan jár, vagy hamarosan naplementéhez közeledik – van-e a közelünkben bármilyen feltűnő tereptárgy vagy iránypont.
  • Plan (Tervezz) – Készíts tervet. Egy helyben maradni, és megvárni a kiérkező segítséget, adott körülmények között akár egy tervnek számít, ahogyan az is, ha nyomainkat követve megkeressük az utolsó általunk még ismert helyet az úton.
Neked ajánljuk
Vadonatúj kilátó épült a Balaton déli partján Magyarország legszebb szurdokai (képgaléria) A turisták csónakjára menekült egy pingvin a kardszárnyú delfinek elől (videóval) Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait
Tovább a forrásra: bejarhatomagyarorszag.eu
Vissza
Hírfolyam