2020. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A húszmillió éves magyar hasadék rejtélyes világa

A Mátra sötét szikláinak szomszédságában egy egészen más világ bukkan ki az erdőből: kőleányok, sárkányok és a Morgó-gödör, ahol a tájat meghódító ember egyik méterről a másikra elveszhet a természet aranysárga mélyében. Mire pedig kitalál onnan, kicsit más szemmel néz majd a vidékre.

A Mátrával szomszédos Pétervásárai-dombság neve talán nem mond sokat az átlagembernek. Az utakat és településeket alig tartalmazó vadon hazánk geológiailag különleges vidékeinek egyike, a homokkő földje: a puha kőzet a szél és a víz játékszere, és rendkívül változatos formákban bukkan fel azok előtt, akik a hegység belsejébe veszik az irányt. Rögtön a hegység legközelebbi sarkában, Nemti község szélén felbukkan néhány különleges formáció.

Az üledékes kőzetben az esővíz valóságos kanyont alkotott Fotók: turistamagazin.hu

Az első száz méteren még átlagos, de a bedőlt fák miatt igen nehezen járható völgy fokozatosan összeszűkül, míg végül a mélysége már sokszorosan meghaladja a szélességét. A következő mintegy száz méteren a 20-23 millió éves, könnyen málló kőzetben a víz kitartó munkája egy miniatűr természeti csodát hozott létre.

Ismeretlen művész alkotása, elérhetetlennek tűnő magasságban

A függőleges falakkal határolt, mély hasadékban az ember csupán egy törékeny bogárnak érezheti magát. A térerőt is nélkülöző mélységben az ég is csak egy keskeny sávként látszik, a karnyújtásnyira összeszűkülő völgy pedig néhol kifejezetten nehéz terep, ahol gyerekekkel vagy nehezen mozgó felnőttként nem érdemes kockáztatni.

A Sárkány-szikla és a Mátra panorámája

A teljes útleírás a Turista Magazin honlapján olvasható.

Neked ajánljuk
Gyöngyszemek a Gönyűi-homokvidékről: gyurgyalag, búbos banka, árvalányhajas gyep (videókkal) Jó példa: ha az út a fontos, nem mindegy, hogyan hagyjuk hátra Kerry Emanuel: Amit a klímaváltozásról tudunk Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: turistamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam