2021. június 13., Anett, Antal
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A rejtélyes magyarországi kaptárkövek

Fantasztikus és misztikus – ezt az élményt nyújtják a főként Eger környékén és a Bükkalján, valamint a Pilisben és a Budai-hegységben lévő kaptárkövek. Ezek olyan sziklavonulatok, kúp alakú kőtornyok, amelyek oldalaiba a régmúlt korok emberei fülkéket faragtak, így régészeti, néprajzi és kultúrtörténeti értékeik is vannak.

Kaptárkövek Eger környékén:

  • Eger határában (Nyerges-hegy, Mész-tető, Cakó-tető),
  • Szomolya mellett (Vén-hegy, Kaptár-rét),
  • Cserépváralja környékén (Mangó-tető, Nagykúp, Furgál-völgy, Csordás-völgy),
  • valamint Sirok, Egerbakta, Egerszalók, Ostoros, Noszvaj, Bogács, Cserépfalu, Tibolddaróc és Kács határában.

Bükkalján 41 lelőhelyen 82 kaptárkövet ismerünk, a sziklaalakzatokon pedig 479 fülkét számolhatunk össze. A pontos helyeket a kaptarkovek.hu oldalon lehet megtalálni.

A kaptárkövek kisebb csoportja Pest megyében – a Tétényi-fennsíkon, a Budai-hegységben, a Pilisben és a Visegrádi-hegységben – lelhető fel. Az itteni 17 előfordulás 31 sziklaalakzatán 86 fülke vált ismertté.

Kőfülkék a Nagykúp nevű kaptárkövön a Mangó-tetőn, Cserépváralja közelében. A védetté nyilvánított magyarországi kaptárkövek közé sorolt 16,2 méter magas tufakúp oldalán 25 megkopott fülke látható
Fotó: MTI/Komka Péter

A fülkés sziklákat a szomolyai lakosok nevezték kaptárköveknek, a legismertebbé és legelterjedtebbé ez az elnevezés vált. Eger környékén a „vakablakos kövek” kifejezést használták, máshol a „köpüskövek”, „bálványkövek”, „püspöksüveg” elnevezés is ismert. Egyes sziklák elnevezése is igen beszédes: Ördögtorony, Ördög-kő, Bábaszék, Nyerges, Királyszéke, Kősárkány. 

A Kiskúp nevű kaptárkő a Mangó-tetőn, Cserépváralja közelében, amelynek oldalán öt fülke látható
Fotó: MTI/Komka Péter

A Bükkaljai Kő-út településein nemcsak a kaptárköveket, hanem számos érdekességet, látnivalót, wellness-szolgáltatást, fürdőt, na és persze jó borokat is találni.

Riolittufába vágott mélyedés a Nyerges-hegyen, Eger közelében
Fotó: MTI/Komka Péter

A Bükkaljai Kő-út települései: Andornaktálya, Bogács, Bükkzsérc, Cserépfalu, Cserépváralja, Demjén, Eger, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Kács, Noszvaj, Novaj, Ostoros, Sirok, Szomolya, Tard, Tibolddaróc.

Az Eger közelében lévő Nyerges-kő riolittufa-oszlopának teteje nyereg alakú, felületén 24 kőfülke található
Fotó: MTI/Komka Péter

Bükkalja kaptárkövei az Élmények Völgye ajánlatában:

Közel félórás film a rejtélyes Kaptárkövekről:

Neked ajánljuk
Erdély 10 legszebb, kihagyhatatlan látnivalója (videó) Még több turisztikai élményért érdemes a Balaton-felvidékre látogatni Tovább nőtt a nemzeti parkok népszerűsége A járvány kevésbé élhetővé tette Európa városait Lélegeztetőgép a mosonmagyaróvári mentőknek
Tovább a forrásra: elmenyekvolgye.hu
Vissza
Hírfolyam