Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 3., Buda, Richárd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az öt szín folyója

Folyékony szivárványnak vagy az öt szín folyójának is nevezik a kolumbiai Kristály-folyót a vizében időszakosan megjelenő színkavalkád miatt, mely a világon egyedülálló természeti jelenség.

A La Macarena Nemzeti Parkban kanyargó folyó vizében az esős időszakot követően, július végén elszaporodnak az algák, moszatok és vízi növények, melyek sárga, zöld, lila és vörös színre festik a vizet. A folyó vizének változatos színeit elsősorban a csak ezen a területen élő (endemikus) növényfaj, a Macarenia clavígera okozza. Ez a gyönyörű természeti jelenség július végétől egészen novemberig látható.

A kolumbiai Kristály-folyó vidéke a több mint 1 milliárd évvel ezelőtt kialakult, a világ legrégebbi sziklái közé tartozó kvarcitsziklák miatt is különleges helyszín. Az idők folyamán változatos sziklaalakzatokat vájt ki a víz, így a Kristály-folyó lyukacsos sziklákon keresztül folyik, számtalan vízesésesen, kis csobogón és zuhatagon keresztül, míg eljut a Guayabero-folyóig.

A Sierranía de la Macarena, ahol a Kristály-folyó található, három nagy ökológiai térség határán van, melyek mindegyike változatos növény- és állatvilággal rendelkezik. A folyó az Andok, a keleti Llanos és az Amazonas esőerdő találkozási pontja mentén húzódik.

Fotó: wikimedia.org
Fotó: flickr.com
Fotó: flickr.com
Fotó: flickr.com
Fotó: impressmagazin.hu
Fotó: flickr.com
Fotó: wikimedia.org
Fotó: flickr.com
Fotó: miller-reisen.de
Fotó: wikimedia.org
Fotó: wikimedia.org
Fotó: flickr.com
Fotó: wikimedia.org
Fotó: flickr.com
Fotó: flickr.com
Neked ajánljuk
Befestették a türkizkék tavat, hogy elriasszák a turistákat (képgalériával) Hová utazhatunk a járvány alatt? Az európaiak többsége egyetért a rövid repülőutak betiltásával Feltérképezték a német juhászkutya teljes genomját Legyen zöld a takarítás is!
Tovább a forrásra: impressmagazin.hu
Vissza
Hírfolyam