2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Idén is látványos tűzzuhataggá változott a Yosemite vízesése

A Yosemite Nemzeti Park világhírűvé vált természeti látványossága, a tűzzuhatag szinte minden évben megfigyelhető a tél végének közeledtével. A híres gránitszikla, az El Capitan oldalán az olvadékvíz egy látványos szezonális vízesést hoz létre. A Horsetail-zuhatag 480 méteres magasságból zuhan alá, és arról vált nevezetessé, hogy néhány napon át izzó lávafolyammá változik a lemenő nap fényétől.

Minden év februárjában, ha ideálisak az időjárási körülmények – tiszta az égbolt és az olvadó hó mennyisége is elegendő –, a lemenő nap úgy világítja meg a vízesést, mintha láva hömpölyögne le az El Capitanról.

Fotó: flickr.com
Fotó: wikipedia.org
Fotó: flickr.com
Fotó: flickr.com

Néhány éve kifejezetten a tűzzuhatagként emlegetett optikai jelenség miatt érkeznek a völgybe a turisták és a fotósok az év ezen időszakában, szinte a világ minden tájáról. A lenyűgöző látvány egy-két hétig látható, naponta nagyjából tíz percen át, ugyanis csak ebben a rövid időszakban éri megfelelő szögben a napfény a vízesést.

Neked ajánljuk
Új szigeteket fedeztek fel a Jeges-tengerben – gleccserolvadás után Az Európai Űrközpont 2015-ös műholdfelvétele hazánkról (videó) Kis képes lepkeház – Könyv és művészeti alkotás A világ több vezető cége tervezi csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását Költséghatékony, kényelmes és környezetbarát megoldás – a menstruációs kehely
Tovább a forrásra: erdekesvilag.hu
Vissza
Hírfolyam