2019. július 16., Valter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Idén is látványos tűzzuhataggá változott a Yosemite vízesése

A Yosemite Nemzeti Park világhírűvé vált természeti látványossága, a tűzzuhatag szinte minden évben megfigyelhető a tél végének közeledtével. A híres gránitszikla, az El Capitan oldalán az olvadékvíz egy látványos szezonális vízesést hoz létre. A Horsetail-zuhatag 480 méteres magasságból zuhan alá, és arról vált nevezetessé, hogy néhány napon át izzó lávafolyammá változik a lemenő nap fényétől.

Minden év februárjában, ha ideálisak az időjárási körülmények – tiszta az égbolt és az olvadó hó mennyisége is elegendő –, a lemenő nap úgy világítja meg a vízesést, mintha láva hömpölyögne le az El Capitanról.

Fotó: flickr.com
Fotó: wikipedia.org
Fotó: flickr.com
Fotó: flickr.com

Néhány éve kifejezetten a tűzzuhatagként emlegetett optikai jelenség miatt érkeznek a völgybe a turisták és a fotósok az év ezen időszakában, szinte a világ minden tájáról. A lenyűgöző látvány egy-két hétig látható, naponta nagyjából tíz percen át, ugyanis csak ebben a rövid időszakban éri megfelelő szögben a napfény a vízesést.

Neked ajánljuk
Egy gyönyörű geológiai csoda: Arizona hullámzó sziklái Őshonos természeti népek fekete-fehérben (képgalériával) Ők komolyan veszik a dolgok körforgását Fejleszti termékei energiahatékonyságát a Rockwool Az EU az Energia Charta Egyezmény korszerűsítését sürgeti
Tovább a forrásra: erdekesvilag.hu
Vissza
Hírfolyam