2021. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Horvátország egyik védett természeti kincse, a sós vizű Mir-tó

Zadartól másfél órás kompútra található egy védett öböl, a Telascica Nemzeti Park. A Telascica egy 8 kilométer hosszú, védett öböl 13 apró szigettel, 200 méteres meredek sziklafalakkal, sehol másutt meg nem élő növényekkel, különleges madarakkal, szabadon kószáló szamarakkal, és egy sós vizű tóval, a Mirrel.

A Telascica-öböl egy különleges geológiai jelenség, szélsőséges és ellentmondásos tájakkal. A park délnyugati részét sziklás domborzat és buja növényvilág jellemzi, míg a szemközti lankás, dombos félsziget szinte teljesen kopár. Itt csak a szőlő és az olíva él meg.

A Telascica-öböl Fotó: adriatic.hr

Az egyedülálló természeti értékei miatt a 13 szigetet, a szigeteket körül ölelő öblöt, valamint az öbölben található 6 szigetet 1988-ban természeti parkká nyilvánították. A Telascica-öböl az Adria egyik legvédettebb kikötője.

A Mir-tó és az öböl Fotó: utazomajom.hu/Ivo Biocina

A 900 méter hosszú és 300 méter széles Mir-tóba föld alatti repedéseken keresztül jut el a tengervíz. Zártsága és az erős párolgás miatt sósabb, mint a tenger, a hőmérséklete pedig akár 30 fok fölé is emelkedhet nyaranta. Nem csoda, hogy nem sok élőlény bírja ezt a klímát: a maximum 6 méter mélységű sekély vízben alig néhány fajta hal, kagyló, csiga és rák él meg.

A Mir-tó felülről – a mir jelentése magyarul: nyugalom Fotó: azutazo.hu

A hajós kirándulásoknál a járművek a Mir-tóval szemben kötnek ki. Innen egy kis földúton lehet elsétálni a tóig. A gyalogút során szabadon kószáló szamarakkal lehet találkozni.

Fotó: impressmagazin.hu

A Stramac-sziklák is az öböl látványos természeti képződményei, a nemzeti park délnyugati határán. Itt a tengerből kiálló meredek, szinte függőleges sziklafalakat tudjuk megcsodálni. A legmagasabb mészkőszikla 160 méter magas. Ez a terület különös mikroklímával rendelkezik, és fokozott madárvédelmi terület.

Az öböl sziklái Fotó: telascica.hr

A védett öblöt hajóúttal lehet megközelíteni, a hajókat gyakran delfinek kísérik az útjukon.

Neked ajánljuk
Mi, magyarok jobban szeretjük itthon felfedezni a természetet Mi, magyarok jobban szeretjük itthon felfedezni a természetet Világelső a Mura–Dráva–Duna Bioszféra-rezervátum, Magyarország is tagja Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm)
Tovább a forrásra: impressmagazin.hu
Vissza
Hírfolyam