2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem pisil több ivóvizet a híres brüsszeli Manneken Pis-szobor

A változás oka, hogy a város illetékesei a közelmúltban azzal szembesültek: a pisilő kisfiú szobrából napi 1000-2500 liter friss víz ömlik egyenest a csatornába. A kifolyó víz elvezetésére egy csatornát készítenek, amelyből visszavezetik a vizet a szoborhoz. 

A közkedvelt szökőkút a 61 centiméter magas meztelen fiúcskával Jérôme Duquesnoy barokk mester műve, a belga főváros egyik közkedvelt látványossága. Az eredeti szobor 1619-ben készült, ma már egy brüsszeli múzeum gyűjteményének darabja, egy másolat helyettesíti a Grand Place mellett, a belga főváros középkori központjában – idézte fel a The Guardian brit napilap honlapja.

A közelmúltban Régis Callens, egy helyi energetikai szakember állapította meg, hogy

a szoborból naponta mintegy 1000-2500 liter tiszta ivóvíz – tíz háztartás szükséglete – folyik el, és vész kárba.

„Azt hittük, zárt rendszerű, és semmit sem fogyaszt” – mondta Callens, aki a szobron elhelyezett mérő adatait vizsgálta meg, amelyre senki ügyet sem vetett korábban.

A pisilő kisfiú a jövőben nem friss vizet pisil Fotó: wikimedia.org

A kifolyó víz elvezetésére a héten készítettek egy csatornát, amelyből visszavezetik a vizet a szoborhoz. Később egy állandó vízkeringető rendszert is építenek hozzá.

A város most megvizsgálja az összes központi szökőkutat, hogy ne fordulhasson elő hasonló pazarlás. Emellett az iskolákban és a sportcentrumokban is ellenőrzik a hasonló kutakat. A városatyák példát akarnak mutatni, és mindenkit arra biztatnak Brüsszelben, hogy figyeljen a vízfogyasztására.

A Manneken Pis-bronzszobor a legendák egyike szerint egy kisfiúnak állít emléket, aki ily módon oltotta el a Brüsszel ostromlói által gyújtott tüzet. A szoborról számtalan másolat készült. Az eredeti szobrot többször megrongálták és ellopták, például 1817-ben.

A köztéri szobrot rengeteg turista fotózza nap mint nap. A meztelen fiúcskának csaknem ezer ruhája van, és az év 130 napján ezekbe öltöztetik.

Neked ajánljuk
Húsz helyszínnel nőtt a bioszféra-rezervátumok hálózata A Fertő tó vízszintjének stabilizálására a Duna vizének az átvezetése nem jó megoldás Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet Jeff Bezos az űrig ment, hogy felismerje, mi forog kockán
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam