2020. június 6., Cintia, Norbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Kányavári sziget – egy külön világ a Kis-Balatonban (videóval)

A Kis-Balaton legérdekesebb látnivalói a különleges atmoszférájú Kányavári-szigeten vannak: a lápos-mocsaras vidéken igazán egyedi fauna alakult ki, amit a Búbos Vöcsök tanösvényen haladva vagy a két kilátó egyikéből körbenézve ismerhetünk meg. Egyedülálló növény- és állatvilága miatt fokozottan védett terület.

Fotók: legiprojekt.hu/Farkas Attila

A Kányavári-szigetet a Zala folyó és a Kis-Balaton nyugati víztározója öleli körül, így az csak gyalogosan érhető el egy különleges fahídon keresztül. A mozgáskorlátozottak fogadásáról kis komp gondoskodik tavasztól őszig.

A szigeten kialakított, 15 állomásból álló Búbos Vöcsök tanösvény hossza kb. 1,5 km, ami egy jó óra alatt kényelmesen bejárható, miközben információs táblákról ismerhetjük meg a Kis-Balaton madárvilágát.

A sziget közepén egy fából épült, újjáépített kilátótorony található, ahonnan a madarak is megfigyelhetők. Onnan nem messze egy idilli réten vadonatúj játszótér várja a gyerekeket.

A szigeten van egy másik kilátó is, a Kis-kilátó. A két kilátóból tekinthetünk rá a Hídvégi-tóra és környékére.

A fokozottan védett területen számtalan növény- és állatfaj található. Mintegy 250 madárfajt figyeltek meg a szigeten, amelyből közel 150 itt is fészkel.

Neked ajánljuk
A terepmotorosoktól féltik a székelyföldi Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Parkot Piperkőc állatok (természetfilm) Új magyar természetfilm: Kalandjaim a parányok világában (filmelőzetes) Fordító önkéntesek segítik a koraszülött-ellátást járványhelyzetben Különleges kétfejű kígyót találtak Indiában (videókkal)
Tovább a forrásra: impressmagazin.hu
Vissza
Hírfolyam