2021. február 28., Elemér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újjáéledt a barcsi Ó-Dráva-holtág

Sikerrel zárult a magyar–horvát élőhely-revitalizációs beruházás az Ó-Dráva-holtágban, amely az Európai Unió LIFE pályázatának keretében, nemzetközi összefogással valósult meg.

A barcsi Ó-Dráva a magyar–horvát országhatár két oldalán található, és mindkét oldalon természetvédelmi oltalom alatt áll, sőt, része a két ország által közösen létrehozott Mura–Dráva–Duna Bioszféra-rezervátumnak is.

Fotók: turistamagazin.hu

Az egykori Dráva-kanyarulat mára holtággá alakult, melyet a parton kemény- és puhafás ligeterdők keskeny sávja szegélyez. A beruházásra azért volt szükség, mert az Ó-Dráva vízellátása a Dráva medersüllyedése miatt romlott az elmúlt évtizedekben, s ez száraz időszakokban veszélyt jelentett az élőhelyekre. E változatos vízparti élőhelyek nagyon sok madárfaj, köztük a fekete gólya, a bakcsó, a törpegém fészkelő- és táplálkozóhelye, de nagy számban találhatók itt hüllők, kétéltűek és védett növények is, úgymint a vízben gyakori sulyom és tündérfátyol, az erdős részeken pedig előfordul a téli zsurló és a kardos madársisak.

A problémák megoldása érdekében a projekt keretében egy vízvisszatartó fenékküszöb épült. A műtárgy feladata az, hogy megfogja a holtágból a Dráva irányába kifolyó vizeket, ezzel stabilizálja az Ó-Dráva vízszintjét, és megakadályozza károsan alacsony vízszintek kialakulását – írja sajtóközleményében a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság.

A nyílt vízfelület fenntartásáért egy kisebb kotrás is megvalósult, ennek során 7000 m3 iszapot távolítottak el, amit egy csővezetéken és a Fekete-árkon keresztül kiszivattyúztak a Drávába. A ligeterdők változatosságának növelése érdekében tölgyes ültetvényben őshonos fa- és cserjefajokat telepítettek, tatárjuhart, rezgő nyárt, vadgyümölcsöket. A használaton kívüli stégek közül mintegy 40-et elbontottak, és a hulladékot elszállították. Helyreállítottak közel 30 stéget, amit a horgászok a jövőben is tudnak majd használni, és nem lesz szükség újak építésére. 6 új stég is épült közösségi használatra. A megvalósult projektről bővebb információt itt olvashat.

Neked ajánljuk
Túrára fel! Túrára fel! A közlekedés okozta légszennyezést felfogó szupernövényeket azonosítottak Kitinből és ízelt lábakból épít rovarszobrokat a magyar képzőművész Magyarország legjelentősebb természeti kincse az édesvízkészlet mellett a termőföld
Tovább a forrásra: turistamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam