2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újjáéledt a barcsi Ó-Dráva-holtág

Sikerrel zárult a magyar–horvát élőhely-revitalizációs beruházás az Ó-Dráva-holtágban, amely az Európai Unió LIFE pályázatának keretében, nemzetközi összefogással valósult meg.

A barcsi Ó-Dráva a magyar–horvát országhatár két oldalán található, és mindkét oldalon természetvédelmi oltalom alatt áll, sőt, része a két ország által közösen létrehozott Mura–Dráva–Duna Bioszféra-rezervátumnak is.

Fotók: turistamagazin.hu

Az egykori Dráva-kanyarulat mára holtággá alakult, melyet a parton kemény- és puhafás ligeterdők keskeny sávja szegélyez. A beruházásra azért volt szükség, mert az Ó-Dráva vízellátása a Dráva medersüllyedése miatt romlott az elmúlt évtizedekben, s ez száraz időszakokban veszélyt jelentett az élőhelyekre. E változatos vízparti élőhelyek nagyon sok madárfaj, köztük a fekete gólya, a bakcsó, a törpegém fészkelő- és táplálkozóhelye, de nagy számban találhatók itt hüllők, kétéltűek és védett növények is, úgymint a vízben gyakori sulyom és tündérfátyol, az erdős részeken pedig előfordul a téli zsurló és a kardos madársisak.

A problémák megoldása érdekében a projekt keretében egy vízvisszatartó fenékküszöb épült. A műtárgy feladata az, hogy megfogja a holtágból a Dráva irányába kifolyó vizeket, ezzel stabilizálja az Ó-Dráva vízszintjét, és megakadályozza károsan alacsony vízszintek kialakulását – írja sajtóközleményében a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság.

A nyílt vízfelület fenntartásáért egy kisebb kotrás is megvalósult, ennek során 7000 m3 iszapot távolítottak el, amit egy csővezetéken és a Fekete-árkon keresztül kiszivattyúztak a Drávába. A ligeterdők változatosságának növelése érdekében tölgyes ültetvényben őshonos fa- és cserjefajokat telepítettek, tatárjuhart, rezgő nyárt, vadgyümölcsöket. A használaton kívüli stégek közül mintegy 40-et elbontottak, és a hulladékot elszállították. Helyreállítottak közel 30 stéget, amit a horgászok a jövőben is tudnak majd használni, és nem lesz szükség újak építésére. 6 új stég is épült közösségi használatra. A megvalósult projektről bővebb információt itt olvashat.

Neked ajánljuk
Madárszínház és halászati bemutató épülhet Máté Bence ötletével (videó) Madárszínház és halászati bemutató épülhet Máté Bence ötletével (videó) Jóval több afrikai elefánt él Gabonban, mint gondolták Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: turistamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam