2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Föld gyönyörű és különleges fái (képgaléria)

A fák a természet hatalmas és masszív, ugyanakkor művészi alkotásai. A földkerekség számos fájának kérge hihetetlenül sokszínű, lenyűgöző, változatos mintázattal, szín- és formavilággal.

Szivárvány eukaliptusz

Hatalmas kérge több színben pompázik, mintha egy festő végighúzta volna rajta az ecsetjét. A nemes és masszív fa kérgén foltokban megjelenik a zöld, a lila és a narancssárga.

Fotó: flickr.com
Fotó: sciencefriday.com/Christopher Martin

Olajfa

A göcsörtös kérgű olajfa az emberi civilizáció egyik alappillére, a hosszú élet és a béke szimbóluma. Ez az egyik legrégebben termesztett fa, mely a Földközi-tenger keleti medencéjének partvidékein őshonos.

Fotó: impressmagazin.hu

királypálma

A Kubában őshonos pálmafajta sima törzsén különböző kitüremkedések vannak a fa alján és közepén. A fiatal egyedeken színes gyűrűk alakulnak ki az egészen sötétzöldtől a világos barnáig.

Fotó: impressmagazin.hu

Arbutus

Görögország egyik jellegzetes fájának kérge tavasszal élénkpirossá válik, a nyári melegben megbarnul, megrepedezik és kiszárad, majd felpöndörödve négyszögletes formában lepereg a fa törzséről, felfedve az alatta lévő fiatal, zöld színű kérget.

Fotó: flickr.com
Fotó: flickr.com

Himalájai nyír

A hófehér kérgű, fenséges himalájai nyír a tisztaság jelképe. Finoman repedezett kérge alatt változatos színek rejtőznek.

Fotó: pixabay.com
Fotó: flickr.com

Maritime fenyő

Ez a fafajta arról ismerhető fel, hogy a kérgén lila és bíbor színű lapok láthatók, melyek rétegesen nőnek és halmozódnak fel.

Fotó: impressmagazin.hu

Socotra Sivatagi Rózsafa

Ez a fafajta kizárólag a Jemenhez tartozó Socotra szigetén növekszik. A furcsa fa alja egy hatalmas, duzzadt tönk, kérge pedig foltos, leopárdmintához hasonlít.

Fotó: pinterest.com
Fotó: pinterest.com

Sárkányvérfa

A sárkényvérfa szintén kizárólag Socotra szigetén található. Különlegessége, hogy törzséből vörös színű gyanta folyik, melyet a helyiek gyógyításra is alkalmaznak.

Fotó: wikipedia.org
Fotó: greenprophet.com

Tibeti Cseresznyefa

A fa vörös kérge igen díszes és lenyűgöző látványt nyújt. Diszkrét fehér virágai későn nyílnak.

Fotó: pinterest.com

Óriási majomkenyérfa

Hatalmas tönk alakú törzse gyönyörű okkerságra színben pompázik. Különleges kérgét gyógyászati célokra is használják, a belőle készült főzet kitűnő szer gyomorpanaszokra.

Fotó: jenmansafaris.com
Fotó: impressmagazin.hu
Neked ajánljuk
Utazások a földgolyón – A Karib-tenger térség (videó) Utazások a földgolyón – A Karib-tenger térség (videó) A Magas-Tátra Salgótarján felől (képgaléria) Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Tovább a forrásra: impressmagazin.hu
Vissza
Hírfolyam