2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fedezd fel Csákvár páratlan sziklaodúját

Hajdanán ősállatok laktak benne, a vadászat istennőjének szentélyeként is használták, ma pedig a Vértes talán leglátványosabb barlangja a Guba-hegy délkeleti sziklás oldalán megbúvó üreg.

Csákvár határában a zöld barlangjelzést követve a Vértes hegység egy páratlan kuriózumát lelhetjük meg, amit bárki szabadon felkereshet. A legelők és szőlőföldek között vezető murvás útról már messziről is jól látszik az a sziklás hegyoldal, ahová alig pár méteres szintemelkedéssel felkapaszkodik az ösvényünk. Mielőtt a hegylábnál ehhez a rövid kaptatóhoz érnénk, a barlangjelzések mellett információs tábla is hirdeti a Csákvári-, vagy másik nevén Báracháza-barlang közelségét. Innen alig pár lépés, és máris elénk tárul a hegység második leghosszabb, ugyanakkor legismertebb sziklahasadéka, ami időkapszulaként őrizte meg az egykoron itt élt állatok és emberek nyomait.

Messziről is jól látszanak a barlangot rejtő sziklák Fotók: turistamagazin.hu

A Csákvári-barlang hírnevét elsősorban az itt talált rendkívül jelentős őslényleleteinek, valamint az ember számára is kényelmesen bejárható és látványos járatainak köszönheti. Felfedezéséhez nem kell barlangásznak lennünk, csupán egy fejlámpára van szükségünk, ha be akarunk pillantani a hegy belsejébe vezető izgalmas látványt nyújtó üregbe. Nem árt persze óvatosnak lennünk, hiszen csúszós köveken lépkedve egy nagyobb hasadék felett átkelve tudjunk megközelíteni a barlang bejáratát, valamint odabent is figyelnünk kell a változó belmagasság miatt, nehogy beverjük a fejünket.

A Csákvári-barlang bejárata

Még a laikusok számára is egyből feltűnhet, hogy a középső triász kori dolomitban létrejött barlang elsősorban nem a víz munkájának – bár ennek is szerepe volt benne –, hanem a tektonikus mozgás következtében kialakult törésvonalnak köszönheti létrejöttét. A sziklatömbbel szemben állva három szádát, azaz bejáratot figyelhetünk meg, melyek közül a bal oldali egy pár méteres különálló hasadék, tehát nem kapcsolódik a másik kettőhöz. A jobb oldali keskeny járatot, amely néhány métert követően csatlakozik bele a középső főjáratba, egymásra borult kőtömbök alkotják, szűk folyosóján éppen hogy elfér egy ember. Voltaképpen ezt a kívülről is látványos főhasadékot nevezzük barlangnak, amelynek cseppkőlefolyásokkal tarkított folyosója közel 40 métert hatol be a hegy gyomrába.

Bal oldali sziklahasadék

A cseppkőképződmények mellett egyedi látványt nyújtanak a hasadék belsejében a belógó gyökerek is, melyek a sötétben, illetve az elemlámpa fényében kimondottan kísérteties hangulatot árasztanak. A járat egy hét méter magas kürtőben ér véget, ahol szintén kiválóan megfigyelhetők a hasadékbarlangokra oly jellemző hatalmas sziklafalak, melyeket az egymásra dőlő sziklák, kövek zárnak el a felszíntől.

A teljes útleírás a Turista Magazin weboldalán olvasható tovább.

Neked ajánljuk
A Föld hatalmas hegységeit parányi planktonoknak köszönhetjük És a szakadt leggingsekkel mi lesz? Újra várják a környezetvédelmi szervezetek pályázatait Magyar kutatás: előre jelezhetők lesznek a kártevők és a kórokozók Az elszabaduló felmelegedés esélyét a részeredményeket hozó klímacsúcs csak csökkenteni tudta
Tovább a forrásra: turistamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam