2019. szeptember 15., Enikő, Melitta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az igáslókultúrát bemutató turisztikai központ nyílt Nagyvázsonyban

Ökoturisztikai központot adtak át Nagyvázsonyban, az Európában egyedülállónak mondható létesítmény az igáslovak kultúráját, a velük végzett tevékenységet mutatja be a látogatóknak.

A Magyar Igásló Ökoturisztikai és Tájérték Központ ünnepélyes átadóján Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere, a központ ötletgazdája elmondta, hogy a 126 millió forintos uniós forrásból épült, 33 hektáron elterülő létesítményben az igásló lovas kultúra bemutatásán túl a központ a helyi termékek gyűjtőpontjaként szolgál, és rendezvénytérként működik, a szomszédságában pedig egy 1200 méteres tanösvény kanyarog.

Fotó: igaslokozpont.hu

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára úgy fogalmazott:

az igásló központ segíti a helyi és a régiós gazdaság erősödését, és átörökíti a lovaskultúra hagyományait a jövő számára.

Felidézte: a ló és a vele végzett munka szerves része, mozgatója volt a magyar gazdaságnak a 20. század első feléig, de mára méltatlanul háttérbe szorult. A központ létrejöttével a nagyvázsonyi látnivalók – a vár és a postamúzeum – kiegészültek egy harmadik nevezetességgel, amelyek megtekintése már egy teljes napi programot adhat a turistáknak.

Íme, egy rövid bemutató az új központról:

Neked ajánljuk
Testi-lelki szenvedést okoz a vadvilágnak az emberek szelfimániája Erdély Grand Canyonja, a szászsebesi Vörös-szakadék (képgalériával) Elengedhetetlen a talaj szervesanyag-utánpótlása David Gilmour: Gitáraukcióval a klímaváltozás ellen Feltalálták a szolármotort
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam