2019. december 13., Luca, Otília
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Biztos, hogy a Föld bolygón járunk?

Egy űrbéli hangulatú, misztikus vidék felfedezésére invitálunk, mely egyszerre kietlen, magányos, mégis gyönyörű. A kaliforniai sós-mocsaras Mono-tó futurisztikus jellegű, űrbéli látványt nyújt. Egyszerre magányos, kietlen, mégis gyönyörű. Mintha egy másik bolygón járnánk.

Különösen az éjszakai holdfényben megkapó a vidék, amikor a víz alól kiemelkedő mészkőoszlopok és lyukacsos tűsziklák elvarázsolt kastély képét rajzolják ki a tükröződő vízben.

Fotó: impressmagazin.hu
Fotó: impressmagazin.hu

Mivel a tónak nincs kifolyása az óceán felé, rendkívüli módon feldúsult benne a só, amely miatt alig található benne élőlény. A magányos tó a sórák kedvelt élőhelye, ezért milliónyi költöző madár látogatja a medencét, akik itt fészkelnek.

Fotó: impressmagazin.hu

A medence 5 millió évvel ezelőtt keletkezett vulkáni tevékenység nyomán, a benne kialakult Mono-tó pedig 760 000 éve alakult ki egy nagyobb tó maradványaiból, mely egykor befedte Nevada és Utah mai területét. A szokatlan ökoszisztémával rendelkező, a tengervíznél háromszor sósabb vizű tavat Mark Twain Kalifornia Holt-tengerének nevezte el.

Fotó: wikipedia.org
Fotó: wikipedia.org
Fotó: pixabay.com
Fotó: blog.nwf.org/Andrew Lee
Fotó: pixabay.com
Neked ajánljuk
Félelmetesen varázslatos képek a váci Duna menti tanösvényről Alaposan odapörkölnek a körkörös gazdaságnak Az évszakok tünékeny szépségéről Tízezer tonna hulladékot és uszadékfát emeltek ki a Tiszából a kiskörei vízlépcsőnél Elismerés a zöldülésre törekvő vállalatoknak
Tovább a forrásra: impressmagazin.hu
Vissza
Hírfolyam