2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

10 kevésbé ismert, gyönyörű tó hazánkban

Magyarország bővelkedik természeti szépségekben. A csodás helyek közé tartoznak a meseszép tavak, festői víztározók és kristályvízű bányatavak is. Hazánkban számos kevésbé ismert fürdőtó is található, melyeket érdemes felfedezni a nyári forróságban.

1. Hársas tó – az Őrségi Nemzeti Park területén

Szentgotthárd egyik legszebb éke a Máriaújfalu településrész szélén elterülő Hársas-tó az Őrségi Nemzeti Parkban. A völgyzárógátas árvíztározót a szomszédos Apátistvánfalva erdejében eredő Hársas-patak táplálja.

Fotó: impressmagazin.hu

2. Borostyán tó – az egykori Borostyán út mentén

A Zalalövőn található Borostyán tó egy 35 hektár vízfelületű, tiszta vizű tó, amely fürdésre tökéletesen alkalmas, és csónakázni is lehet rajta. Nevét a település határán egykor átvezető Borostyánkő útról kapta.

Fotó: impressmagazin.hu

3. Arlói tó – olyan, mint a Gyilkos-tó

Arló község Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részén, a Hódos-patak völgyében fekszik. Fő nevezetessége a tó, amely egy földcsuszamlás révén keletkezett, s amely igen ritka jelenség. Európában összesen két ilyen tó van: az arlói és az erdélyi Gyilkos-tó.

Fotó: impressmagazin.hu/Pintér István
Fotó: impressmagazin.hu/Szinok Gábor

4. Nagyteveli víztározó – a Bakony lábánál

Nagytevel csodaszép település a Bakony lábánál, 10 km-re Pápától. Az erdőkkel, hegyekkel körülvett 34 hektáros víztározótó vize gyorsan felmelegszik, és akár az ősz beköszöntéig is kellemes meleg marad.

Fotó: impressmagazin.hu

5. Deseda tó – gyönyörű arborétum a tó közepén

A tó Magyarország leghosszabb mesterséges tava, 8 km hosszú, 26 km kerületű. A tavat 1974-ben duzzasztották fel egy völgyzáró gáttal a Deseda-patak vízéből. A Desedai-parkerdő arborétuma félszigetként nyúlik be északi irányból a tóba, egy száz méteres fahíd vezet be hozzá. A közelben fekvő városligeti Malom-tó körül pedig egy mezítlábas illatösvény is található.

Deseda tó és arborétum Fotó: impressmagazin.hu
A városligeti Malom-tó Fotó: impressmagazin.hu

6. Tarcali bányató – a magyar „Kék lagúna”

Tokajtól alig negyedórányi távolságra, Tarcal mellett igazi kis gyöngyszem található. A türkizkék színű Tarcali-tó egy bányató a Nagy-Kopasz hegy lábánál. Vize nagyon tiszta, nyáron láblógatáshoz kellemesen felmelegszik, de strandolni nem szabad. A sziklás partja hirtelen, gyorsan mélyül.

A tarcali bányató Fotó: impressmagazin.hu

7. Tatai Öreg-tó – ahol a vadludak tízezrei telelnek

A közel 250 hektáros tó a világ legfontosabb vízi élőhelyeinek védelmére született nemzetközi, ún. Ramsari-egyezmény hatálya alá tartozik. Európa egyetlen olyan városi tava, melyen az őszi és téli hónapokban vadludak és más költöző madarak tízezrei találnak átmeneti menedéket.

Fotó: impressmagazin.hu

8. Vadása-tó – az Őrség gyöngyszeme

Az Őrség és Hegyhátszentjakab nevezetessége a Vadása-tó. Tiszta vizét 12 forrás táplálja. A 200 méter széles, 350 méter hosszú tó a nyári hónapokban a kirándulók kedvelt helye. Két tóból áll, a kisebb vízfelületű, újabb tó vadregényes, sűrű erdő közepén fekszik, vízéből tuskók állnak ki. A nagyobbik tó partja a nyaralóké, strandolóké.

Fotó: impressmagazin.hu

9. Szelidi-tó – vize gyógyhatású

A kiskunsági Dunapataj közelében fekvő Szelidi-tó déli partján, a nyugalomba jutott futóhomok területein kellemes strandokat alakítottak ki. A talajból sok nátrium-magnézium-karbonát és nátrium-jodid oldódik ki, ezért már a középkorban is sebgyógyításra használták. Ma inkább idegrendszeri, hormonális és reumatikus bántalmak kezelésére ajánlják.

Fotó: impressmagazin.hu

10. Gébárti-tó – Termálfalu és kemping

A Zalaegerszeg északi részén fekvő Gébárti-tó két kis patak felduzzasztásával keletkezett mesterséges tó. Névadója egy eltűnt középkori település. A patkó alakú tó körüli területen sétautak vezetnek, félszigetén egy 4,5 hektáros szabadtéri strand található.

Fotó: impressmagazin.hu
Neked ajánljuk
Egyre többen utaznak olyan helyre, ahol jól látni a csillagokat Egyre többen utaznak olyan helyre, ahol jól látni a csillagokat Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: impressmagazin.hu
Vissza
Hírfolyam