2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szibériában is korlátozni akarják a turisták számát

Amikor a világon mindenfelé gondot okozó tömegturizmusról van szó, keveseknek jut eszébe Szibéria. Pedig az ott található Bajkál-tó pontosan ezzel küzd.

Az Oroszországban, Dél-Szibériában található Bajkál-tó a világ legnagyobb tömegű édesvizű tava, és 1642 méteres mélységével a legmélyebb is. Hossza 636 km, területe pedig nagyobb, mint Belgiumé, Örményországé vagy Albániáé.

A tavat és a környező területet egyedi ökoszisztémája miatt 1996-ban felvették az UNESCO világörökségi listájára.

Viszonylag nehezen megközelíthető, és az időjárás sem épp kegyes – télen több hónapra befagy a víz –, mégis sokan keresik fel ezt a természeti csodát. Tavaly csak január és augusztus között 1,6 millióan látogatták meg a Bajkál-tavat. Nyolcvan százalékuk belföldi turista volt, de egyre többen érkeznek Kínából is – írja a Telegraph.

Karavánokban érkező turisták a befagyott Bajkál-tónál Fotó: youtube.com

Ahogy a cikk végén látható videóból is látszik, nemcsak nyáron, de télen is özönlenek oda az érdeklődők, amikor a másfél méter vastag jégen terepjárók és hómobilok dübörögnek.

„Mesterségesen korlátoznunk kell a Bajkálhoz utazó turisták számát, bármilyen szomorúan is hangzik ez, hogy megőrizzük az egyedi élővilágát és tisztaságát”

– idézi a lap Szergej Ivanovot, aki Vlagyimir Putyin elnök tanácsadója környezetvédelmi ügyekben.

A tó partján sorra épülő hotelek szennyvíz- és hulladékkezelése olyannyira nem megoldott, hogy az Orosz Tudományos Akadémia egyik tisztviselője szerint

a Bajkál vize emberi fogyasztásra alkalmatlanná vált.

További képek a Bajkál-tavat járó turistákról és a gyönyörű tájról itt található.

Neked ajánljuk
Turisztikai fejlesztések Sopron környékén Újra nosztalgiavillamosozhatnak a fővárosiak és odalátogatók Kecskeméten és környékén újra Muzsikál az erdő Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam