2020. július 10., Amália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy gyönyörű geológiai csoda: Arizona hullámzó sziklái

Az Arizona és Utah állam határán fekvő Paria kanyonban a világon egyedülálló geológiai formáció látható. A kanyon hatalmas, hullámzó sziklái olyan látványt nyújtanak, mintha egy viharos tenger kövült volna meg.

A vörösen izzó kacskaringós képződmény a Wave (Hullám) megkövült homokdűnéiből keletkezett 190 millió évvel ezelőtt, melyek az idők során sziklává alakultak.

Fotó: flickr.com

A homokkő rétegesen rakódott le, így keletkeztek a sziklák. Később a víz és a szél munkája formázta a hatalmas U-alakú vájatokat.

Fotó: flickr.com
Fotó: wikimedia.org

Mivel a homokkő viszonylag könnyen formázható, sérülékeny kőzet, a turistáknak fokozott óvatossággal kell közlekedniük, nehogy óvatlanul megrongálják ezt a különös természeti csodát.

Fotó: wowamazing.com
Fotó: wikimedia.org

A Wave homoksziklái tavasszal különösen szép látványt nyújtanak: az esős időszakok következtében számtalan apró lagúna alakul ki a mélyedésekben, visszatükrözve a festői hullámzó tájat.

Fotó: flickr.com

A Wave csak gyalogosan közelíthető meg, s mintegy öt kilométeres gyalogtúra vár azokra, akik be szeretnék barangolni a vidéket.

Fotó: flickr.com

A kanyonba azonban csak korlátozott számban, hatósági engedéllyel engednek be naponta 20 látogatót, hogy megvédjék a turistaáradattól ezt a törékeny természeti csodát.

Neked ajánljuk
Sokakat csábít az Alföldre a tanyasi élet természetközeli nyugalma Az USA óriásit zöldülhetne – ha akarna Szárba szökkenő jókívánságok Nem csak a fakivágás veszélyezteti súlyosan az amazóniai esőerdők megújulóképességét Adomány a Szent Ferenc Kórháznak
Tovább a forrásra: impressmagazin.hu
Vissza
Hírfolyam