2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Készülj fel rá, hogy minden megváltozik – A klímaváltozás hatása a turizmusra

Mennyire érdekli a turistákat, hogy olyan helyre utazzanak, ahol nincs pusztító hőség, és nincsenek veszélyben a szélsőséges időjárási események miatt? Hogyan rendeződhet át a világ turisztikai térképe a klímaváltozás miatt?

Még a napsütés a lényeg

A magyar turisták egyelőre nem foglalkoznak a klímaváltozással, az időjárásnak csak nagyon rövid távon van hatása arra, hogy hová utaznak. Ha jó idő van, süt a nap, akkor itthon maradnak, elutaznak a Balatonhoz vagy valamelyik tóhoz. Ha rossz az idő Magyarországon, akkor inkább elmennek külföldre, főleg tengerpartra – tudta meg az nlc.hu Molnár Judittól, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnökétől.

A hőhullámok, a szélsőséges időjárási események és a klímaváltozás többi hatása ma még nem igazán érdekli az utazókat.

A klímaváltozásnál jelenleg sokkal jobban aggasztja a turistákat a túlturizmus jelensége, sok népszerű helyen ugyanis már nemcsak az ott élőknek, hanem a látogatóknak is elegük van a tömegből.

Fotók: pixabay.com

Az, hogy a turistákat egyelőre nem érdekli a klímaváltozás, és nem változnak az úti célok, nem magyar jelenség. 2017 nyarán például Rómában a szárazság miatt olyan vízhiány alakult ki, hogy elzárták a város közkútjait, ahonnan a helyiek és a turisták ingyen ihattak a hőségben. A következő évben ennek ellenére mintegy 150 ezerrel több turista érkezett az örök városba, a számuk így éves szinten megközelítette a 10 milliót.

Azt most még senki sem tudja megmondani, pontosan hogyan alakulnak át az utazási szokások, de azt már látni, milyen hatásokkal kell számolni.

Strandok és tengerpartok

Népszerű partszakaszok, szigetek kerülhetnek víz alá az emelkedő tengerszint miatt, ami teljesen megváltoztatja a területet. A helyi lakosok egy része elköltözhet, a gazdag élővilág eltűnhet. Gyakoribbak lesznek a szélsőséges időjárási jelenségek, megnövekedhet a cunamik, trópusi viharok, hurrikánok száma, ami elriaszthatja a turistákat.

Óceáni élővilág

Miután sokkal könnyebb és olcsóbb lett utazni a világban, egyre kedveltebb a cápák, bálnák, fókák, teknősök csoportos megfigyelése, a búvárkodás és más óceáni sportok. Turisták millióit vonzzák a korallzátonyok, amelyek nagy veszélyben vannak. A klímaváltozás hatására az óceáni fajok élőhelye máshová kerülhet, az életterük beszűkülhet, ami sokkal sebezhetőbbé teszi őket.

Hegyek és síterepek

Bár most tombol a nyári nyaralási szezon, a klímaváltozás a téli sportturizmusra is komoly hatással van. A népszerű síterepeken egyre bizonytalanabb, hogy esik-e elegendő mennyiségű hó. A legnagyobb problémát az évszakok eltolódása jelenti: decemberben még nincs havazás, de gyakran még húsvétkor is vastag a hótakaró.

Természetjárás, ökoturizmus

A hőmérséklet emelkedése és a szárazság miatt egyre gyakoribban lesznek az erdőtüzek. Bizonyos fajok hűvösebb területekre vándorolnak, de akár ki is halhatnak, így egyszerűen nem lesz miért odautazni. A tavak élővilága is megszenvedi majd a meleget, ami átalakíthatja a horgászturizmust is.

Városlátogatás

Az egyre brutálisabb hőhullámok, a vízhiány és az áradások miatt a most népszerű városok nagyot veszíthetnek a vonzerejükből. Ráadásul a nagyvárosokban eleve melegebb van pár fokkal, mint a környéken, mert az épületek és az aszfaltozott utak, utcák árasztják magukból a hőt.

Komoly veszélyforrás lesz az is, hogy olyan kórokozók, paraziták jelennek meg északabbi területeken, amelyek korábban csak melegebb éghajlaton éltek.

Neked ajánljuk
Utazók a fenntarthatóbb turizmusért Újabb felújításokkal a turistákért a Pilisi Parkerdőben (képgalériával) Már a bolygónkon barangolva is jelentős környezeti károkat tudtunk okozni, de az űrturizmussal ezt messze túlszárnyalhatjuk Súlyos esőzések után áradás Közép-Kínában – Drámai fotókon a részletek Imádják a fővárosban közlekedők az új Bubit
Tovább a forrásra: nlc.hu
Vissza
Hírfolyam