2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Természeti helyszínek, amelyek idén a világörökségi listára kerültek

Bakuban zajlott ülésszakának július 5-i napján az UNESCO világörökségi bizottsága öt új helyszínt vett fel a világörökségi listára. Közülük cikkünkben két új természeti (francia és izlandi), valamint egy vegyes, természeti és kulturális (brazil) világörökségi helyszínt mutatunk be.

A világörökségi természeti helyszínek közé került az Indiai-óceán déli részén fekvő, francia fennhatóság alá tartozó Crozet-szigetek, Kerguelen-szigetek, Amszterdam-sziget és Szent Pál-sziget, valamint 60 kis antarktiszi sziget.

A világörökség részévé nyilvánított szigetek Fotó: isabellesursoncaillou.wordpress.com

A francia déli és antarktiszi területek több mint 67 millió hektáron fekszenek, ott fordulnak elő a legnagyobb számban tengeri emlősök és madarak. Ezeken a területeken él például a királypingvinek és a sárgaorrú albatroszok legnagyobb populációja.

Az Amszterdam-sziget Fotó: isabellesursoncaillou.wordpress.com
A Kerguelen-szigetek Fotó: wikimedia.com

A másik, a listára került természeti helyszín az izlandi Vatnajökull Nemzeti Park. Ez Európa legnagyobb nemzeti parkja, 1,4 millió hektáros különleges vulkáni terület. Tíz központi és nyolc gleccser alatti vulkán alkotja, ezek közül kettő Izland legaktívabbjai közé tartozik. A vulkanikus terület olyan felszín alatti, csak ott létező vízi élővilágnak ad otthont, amely túlélte a jégkorszakot.

A 2019. június 8-i képen turisták fotózzák a Jökulsárlón gleccsertavat az izlandi Vatnajökull Nemzeti Park peremén
Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

A vegyes – kulturális és természeti – világörökségi helyszínek között kapott helyet a brazil Paraty és Iha Grande, a Serra da Bocaina-hegyvidék és az Atlanti-óceán között húzódó táj. A vidék középpontjában a partvidéken fekvő, jó állapotban megőrzött történelmi város, Paraty áll. Ez a vidék a világ öt biodiverzitási csomópontjának egyike.

A brazíliai Iha Grande Fotó: olhares.sapo.pt
Neked ajánljuk
Az agrártárca szerint egyensúly kell a klímavédelem és a mezőgazdaság között Négy helyszínen több mint száz filmmel várja a közönséget a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál Élőben születik művészet a szemétből Gödöllőn Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam