2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Természeti helyszínek, amelyek idén a világörökségi listára kerültek

Bakuban zajlott ülésszakának július 5-i napján az UNESCO világörökségi bizottsága öt új helyszínt vett fel a világörökségi listára. Közülük cikkünkben két új természeti (francia és izlandi), valamint egy vegyes, természeti és kulturális (brazil) világörökségi helyszínt mutatunk be.

A világörökségi természeti helyszínek közé került az Indiai-óceán déli részén fekvő, francia fennhatóság alá tartozó Crozet-szigetek, Kerguelen-szigetek, Amszterdam-sziget és Szent Pál-sziget, valamint 60 kis antarktiszi sziget.

A világörökség részévé nyilvánított szigetek Fotó: isabellesursoncaillou.wordpress.com

A francia déli és antarktiszi területek több mint 67 millió hektáron fekszenek, ott fordulnak elő a legnagyobb számban tengeri emlősök és madarak. Ezeken a területeken él például a királypingvinek és a sárgaorrú albatroszok legnagyobb populációja.

Az Amszterdam-sziget Fotó: isabellesursoncaillou.wordpress.com
A Kerguelen-szigetek Fotó: wikimedia.com

A másik, a listára került természeti helyszín az izlandi Vatnajökull Nemzeti Park. Ez Európa legnagyobb nemzeti parkja, 1,4 millió hektáros különleges vulkáni terület. Tíz központi és nyolc gleccser alatti vulkán alkotja, ezek közül kettő Izland legaktívabbjai közé tartozik. A vulkanikus terület olyan felszín alatti, csak ott létező vízi élővilágnak ad otthont, amely túlélte a jégkorszakot.

A 2019. június 8-i képen turisták fotózzák a Jökulsárlón gleccsertavat az izlandi Vatnajökull Nemzeti Park peremén
Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

A vegyes – kulturális és természeti – világörökségi helyszínek között kapott helyet a brazil Paraty és Iha Grande, a Serra da Bocaina-hegyvidék és az Atlanti-óceán között húzódó táj. A vidék középpontjában a partvidéken fekvő, jó állapotban megőrzött történelmi város, Paraty áll. Ez a vidék a világ öt biodiverzitási csomópontjának egyike.

A brazíliai Iha Grande Fotó: olhares.sapo.pt
Neked ajánljuk
Húsz helyszínnel nőtt a bioszféra-rezervátumok hálózata Újabb területken éled újjá a Holt-Tisza és három holtágának élővilága Két argentin város lakói mentették a gyilkos bálnákat (videó) Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam