2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Pilis ékkövei: kilátók, amelyeket látnod kell a nyáron

A Pilis hegység számos természeti kincsével csalogatja a kirándulókat. Nem is csoda, hogy természetjárók ezrei választják úti célnak a magaslati pontokat. Bemutatunk két pilisi kilátót, melyeket érdemes még a nyáron felkeresni.

Boldog Özséb-kilátó

A kilátó Pilisszentkereszt közigazgatási területén, Pilisszántó községhatárán található. Közelében nincsen parkoló vagy buszmegálló, csak gyalogosan érhető el. Korábban a torony környéke katonai területnek számított, ennek nyomai a mai napig láthatók. 2014-ben építették át a tornyot kilátóvá a Pilisi Parkerdő Zrt. vezénylésével.

A pálos szerzetesrend alapítójáról elnevezett Boldog Özséb-kilátó egy itt álló geodéziai (földmérési célokat szolgáló) torony átépítésével jött létre. A felfelé igyekvők előtt fokozatosan „nyílik meg” a Pilis-tető körpanorámája Fotó: parkerdo.hu

A Pilis-tető 756 méteres magasságával a Pilis és a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontjának számít. A kilátót megmászva pedig még több mint 17 méterrel feljebb jutunk. A kilátótér teraszos jellegű, így minden évszakban kényelmesen csodálhatjuk meg a 360 fokos körpanorámát. A távolból felsejlik többek között a Vörösvári-medence és a Budai-hegység is.

Dévényi Antal-kilátó

A 447 méter magas Nagy-Kopasz-hegyen található Dévényi Antal-kilátót Koller József Ybl-díjas építészmérnök tervezte a népszerű, fából készült ügyességi játék, a Jenga alapján. A kirándulók nemhiába járnak csodájára a különleges építménynek, hiszen a közelébe érve óriás méretben elevenedik meg gyermekkorunk egyik kedvenc építőjátéka. 

A 2015-ben elkészült kilátó tetejéről zavartalan körpanoráma tárul a Pilis és a Budai-hegység vonulataira. 

A 11,5 méter magas torony voltaképpen egy 4,2x4,2 méter alapterületű hasáb, melynek létrehozásához 132 köbméter gerendát használtak fel Fotó: kirandulastippek.hu

A Jenga-tornyot a Bedő Albert-díjas erdészről, Dévényi Antalról, a 20. századi magyarországi erdőtelepítések egyik legjelentősebb alakjáról nevezték el, akinek neve szakmai berkekben összefonódik a kopárfásítással. Erdőmérnökként 1927-től kezdte meg a korábbi intenzív fakitermelések miatt szinte teljesen fátlanná vált pilisi „kopárok” újrafásítását. Több évtizedes elkötelezett erdészeti munkássága előtt az utókor a róla elnevezett kilátó felavatásával tisztelgett.

Ha még nem jártatok a bemutatott pilisi kilátókban, ideje felkerekedni!

Neked ajánljuk
Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Október 25-ig lehet szavazni az ország kedvenc kilátójára és turistaházára Nemzeti parkok fogtak össze a vadmacskákért Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: erdeiprogramok.hu
Vissza
Hírfolyam