2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tíz legérintetlenebb hely a Földön

Bár bolygónk népessége rohamosan növekszik, még mindig vannak olyan részei a világnak, ahol az ember hatása elenyésző. Ilyen az antarktiszi jégtakaró vagy Pápua Új-Guinea dzsungele.

Namíbia

Namíbia a világ egyik legritkábban lakott országa, 825 ezer négyzetkilométeren alig több mint kétmillióan élnek. A dél-afrikai ország a Namíb-sivatagról kapta nevét, mely közel 2500 gepárdnak ad természetes otthont, amely a teljes populáció egynegyede. A sivatag nagy része már a Namib Rand Természetvédelmi Területhez tartozik, ősi barlangrajzok, hatalmas dűnék és mély kráterek szelik át a területet. Namíbia azon kevés afrikai ország egyike, amely nagy gondot fordít az ökoszisztéma egészségének megőrzésére.

Namíbia Fotó: traveler.com

Galápagos

Bár Darwin kutatásai óta számtalan kutató és turista keresi fel a Galápagost, máig érintetlennek tekinthető a szigetcsoport. Találkozhatunk óriásteknősökkel, leguánokkal, oroszlánfókákkal, pingvinekkel, halakkal és bálnákkal. A tenger biológiai épségének megőrzése már több mint ötven éve az első számú szempont a szigetcsoporton, amely kevesebb mint 30 ezer állandó lakos mellett több száz őshonos növény és állat otthona.

Galápagos Fotó: pixabay.com

Pápua Új-Guinea

A világ egyik legkevésbé feltárt helyei közé tartozik Pápua Új-Guinea élővilága. A tudósok úgy vélik, számos felfedezetlen növény- és állatfaj él a dzsungelek mélyén, melyek feltárása és hasznosítása igen nehézkes az egyenetlen, durva terep miatt. A politikai és a jogrendszer is határozottan korlátozza a feltárást, az infrastruktúra kiépítése óriási költségekkel járna. Mindezek miatt a táj nagy része kemény, veszélyes és érintetlen terület.

Pápua Új-Guinea Fotó: salamkorea.com

Seychelle-szigetek

A Seychelle-szigetek egy szigetállam az Indiai-óceánban, Afrika keleti partjától 1300 km-re, területe mindössze 455 km2. A belső szigetcsoportokat gránithegységek tagolják, a külső szigetek sík korallzátonyok. A becslések szerint nagyjából 90 ezer ember él itt, főként francia, indiai és afrikai bevándorlók leszármazottjai. Puha, homokos, végtelenül tiszta strandok várják az odalátogatókat. Az ország legfőbb bevételi forrása a turizmus.

Seychelle-szigetek Fotó: wikipedia.org

Bhután

Bhután a nyugalom és tisztaság földje. Területe nagyjából fele Magyarországénak, népessége kevesebb mint egymillió fő. Erősen dombos, erdős területének több mint a negyede nemzeti park és védett terület. Az ország legfőbb mérőeszköze a „bruttó nemzeti boldogság”. Az ország zászlaján a zord hegyek és völgyek ura, a Mennydörgő Sárkány látható, aki a sokszínű élővilág védelmezője.

Bhután Fotó: privateclubsmag.com

Daintree National Park, Ausztrália

A park területén egy 110 millió éves esőerdő található, amely a Föld egyik legöregebb ökoszisztémája. Több ezer növényfaj és fa otthona, néhány közülük több mint 2500 éves. 1988 óta a világörökség része.

Daintree Nemzeti Park, Ausztrália Fotó: lonelyplanet.com

Fiordland, Új-Zéland

Új-Zéland Fiordland régiója vad, masszív, kietlen vidék. A magas hegyekkel szaggatott fennsíknak soha nem volt jelentős állandó lakossága. A bennszülött maori törzs több évszázada halászik és vadászik ezen a vidéken, tagjai az értékes új-zélandi jádekövek gyűjtéséből élnek, amelyeket élelemre és fegyverekre cserélnek. A régió légáramlatai az Antarktiszról érkeznek, így a fiordlandi levegő az egyik legtisztább a világon.

Fiordland, Új-Zéland Fotó: newzealandphoto.info

Kamcsatka, Oroszország

A Kamcsatka félsziget az orosz Távol-Keleten fekszik, a Csendes-óceán keleti és az Ohotszi-tenger nyugati felén. A félsziget a megaföldrengések epicentruma, rengeteg vulkán és gleccser található itt. Állandó lakosság a parti városokban él. Az elmúlt 50 évben több, akár 9,0-es erősségű földrengés tagolta tovább a vidéket.

Kamcsatka Fotó: 3.bp.blogspot.com

Atacama-sivatag, Chile

A Föld legszárazabb térsége. Ezen a területen szinte sosem esik az eső, a talaj pedig olyan élettelen, hogy a NASA itt tervezi meg a Mars-program földi tesztjeit. Sűrűn találhatók sómedencék, a megkeményedett lávát pedig finomszemű homok borítja. A vidék elég magasan fekszik, ezért alig látni felhőtakarót, a száraz levegő és a fényszennyezés hiánya miatt pedig a csillagászati megfigyelések egyik legkedveltebb helye.

Atacama-sivatag, Chile Fotó: robotics.stanford.edu

Antarktisz

Az egyetlen kontinens, ahol állandósult emberi életnek a nyomát sem látni. Az óriássziget felszínét 96 százalékban jégtakaró borítja, amely átlagosan másfél kilométer vastagságú. Az emberek és a tudomány számára kiemelt jelentőségű a Déli-sark, egyre több kutató érkezik a közeli szigetekre dolgozni: a téli hónapokban nagyjából ezer fő él itt, nyáron 5000 fölé emelkedik a számuk. Az Antarktisz gazdag állatvilágát a pingvinek, bálnák, fókák és tengeri madarak teszik ki. Az Antarktisz a leghidegebb hely a Földön, letelepedésre alkalmatlan. A felmelegedés miatt az elmúlt évtizedekben több óriási gleccser vált le a kontinensről, ami a tengerszint növekedése mellett az állatok természetes élőhelyének visszaszorulását is jelenti.

Antarktisz Fotó: pexels.com
Neked ajánljuk
Még több turisztikai élményért érdemes a Balaton-felvidékre látogatni Részleges napfogyatkozást láthatunk június 10-én Magyarországról is A Tisza nevében – Megdöbbentő film a folyó menti hulladékhegyekről (dokumentumfilm) Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam