2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csónakázás a föld alatt (képgalériával)

Tapolca leghíresebb látványossága a föld mélyén rejtőzik, és nem mindennapi módon lehet felfedezni. A Tapolcai-tavasbarlang Magyarországon egyedülálló, nem látványos cseppköveiről híres, hanem a hangulatos föld alatti csónakázásról.

Tapolca utcái és házai alatt titokzatos barlangrendszer húzódik, amelynek kis része, a kiépített tavasbarlang bárki számára látogatható.

Fotók: MTI/Nagy Lajos

A barlangot kútásás közben, 1903-ban fedezték fel, és 1912-től villanyvilágítás mellett lehetett megtekinteni (1910-ben a magyar főváros lakásainak is csupán körülbelül 17 százalékába volt bevezetve a villany). 1938-tól már csónakkal is felfedezhették az odalátogatók.

A 270 méter hosszú szakasz egy részét szárazon is be lehet járni: a 2015-ben átadott új fogadóépületből lépcsősor vezet le a barlangba, ahol pár terembe be is kukkanthatunk, de az igazi kaland a föld alatti tónál kezdődik, ahol saját magunk evezhetünk keresztül a kalandos, néhol szűkös, 150 méteres szakaszon.

A fogadóépületben interaktív kiállítás keretében tekinthetjük meg a barlang felfedezésének történetét, a gyerekeket kúszóbarlang várja, a moziteremben pedig látványos 3D-s filmek mesélnek tovább a barlang kialakulásáról és felfedezéséről. A barlangban télen-nyáron 18 Celsius-fok a hőmérséklet.

Neked ajánljuk
Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Október 25-ig lehet szavazni az ország kedvenc kilátójára és turistaházára Szokatlan formájú fák (képgaléria) Csomagolás újrahasznosításra tervezve Az ausztrál tengerpartokon felhalmozódó szemét túlnyomó része műanyag
Tovább a forrásra: budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam