2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Öt országon átívelő bioszféra-rezervátum lehet Európa Amazonasa

Szlovénia, Ausztria, Magyarország, Horvátország és Szerbia közösen nyújtotta be jelölését az UNESCO Világörökségi Központnak az öt országra kiterjedő Mura–Dráva–Duna Határokon Átnyúló Bioszféra Rezervátum (MDD TBR) létrehozására. 

A WWF Adria környezetvédelmi szervezet jelezte: ez volt az utolsó lépés a közös bioszféra-rezervátum státusz elérését célzó folyamatban.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) úgynevezett bioszféra-rezervátum címe – hasonlóan az UNESCO világörökséghez – nagy nemzetközi elismerést jelent, amelynek elnyerésére az országok évente pályázhatnak.

A WWF Adria szerint az UNESCO jövő júniusban nyilváníthatja a területet öt országot átívelő bioszféra-rezervátummá.

Fotó: interreg-danube.eu/Goran Safarek

A létrejövő rezervátum Európa legnagyobb – 700 kilométer hosszú, és 800 ezer hektáros egyedi kultúrájú és természeti – tájvízi biodiverzitás-rezervátuma. Az országokon átfolyó Dráva, a Mura alsó szakasza, valamint a Dráva torkolat feletti Duna-szakasz Európa ökológiailag egyik legegységesebb összefüggő folyórendszere. A folyók „zöld övet” formálnak, összekapcsolva az öt ország több mint egymillió hektáros, természeti és kulturális szempontból különösen fontos területét, így szimbolizálva azok egységét.

A WWF Adria, valamint más környezetvédelmi szervezetek és minisztériumok az elmúlt húsz évben arra törekedtek, hogy megvédjék ezeket a területeket.

Bejárás a rezervátum szerbiai részén Fotó: interreg-danube.eu/

A Mura–Dráva–Duna Bioszféra Rezervátum folyóvizei számos élőlénynek és növénynek adnak otthont, köztük több mint 300 vízimadárfajtának. A 700 kilométer hosszú folyók természetes ívóhelyei a kecsegének és a dunai lazacnak.

A környezetvédők szerint a határokon átnyúló Mura–Dráva–Duna UNESCO Bioszféra Rezervátum árterületei megvédik a falvakat az árvizektől, valamint ellátják a lakosságot ivóvízzel, míg a lenyűgöző táj segíti a fenntartható turizmus fejlődését.

Gödöllőn, 2011. márciusában a horvát, magyar, osztrák, szerb és szlovén környezetvédelmi miniszter közös nyilatkozatot írt alá a rezervátum megalapításának érdekében. Horvátország és Magyarország 2016-ban, Szerbia 2017-ben, míg Szlovénia tavaly készült el a projekttel. Júniusban a „puzzle utolsó darabja is a helyére került, amikor az UNESCO az osztrák Mura menti területet is bioszféra-rezervátummá nyilvánította” – írja az MTI.

Neked ajánljuk
Egy kilométer mélyen bukkantak újabb szlovén barlangra Húsz helyszínnel nőtt a bioszféra-rezervátumok hálózata Özönvízszerű esőzések Ljubljanában Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam