2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világ 15 legbizarrabb természeti formája (képgaléria)

Gyönyörű természeti jelenségek képgalériája, a világ minden tájáról.

A Hullám (USA)

Az egyedülálló mészkőformáció Arizona és Utah határának közelében, a Coyote Buttes lejtőin csodálható meg. A vibráló színekben játszó, hullámzó kövek a jura korban, mintegy 190 millió évvel ezelőtt alakultak ki a szél és az eső munkája révén.

Fotó: commons.wikimedia.org

Goblin Valley koboldjai (USA)

Az Utah állambeli Koboldvölgy Földünk egyik legkülönlegesebb tája.

Fotó: needpix.com

Vale de Lua (Brazília)

A Vale de Lua (Hold völgye) természetes medencéit és sziklaformációit az itt elhaladó folyó formálta. A Chapadánál található furcsa táj alakzatai a világ legősibb hasonló jellegű képződményei.

Fotó: wikipedia.org

Rio Tinto (Spanyolország)

A spanyolországi híres savas, vörös tó színét annak köszönheti, hogy bányászati kincsekben igen gazdag terület mellett teszi meg az útját.

Fotó: flickr.com

Beppu hőforrásai (Japán)

A japán Beppunál több mint 3500 gejzír és hőforrás található, melyek vörösen izzó, élénk színekben pompáznak, köszönhetően a bennük fortyogó ásványi anyagoknak. A „földi pokolként” is emlegetett terület kedvelt fürdőhely.

Fotó: wikimedia.org

A Black Rock Desert hőforrásai (USA)

A Nevadában lévő Black Rock Desert földöntúli gejzírei (hőforrásai) különféle ásványi anyagok és mikroorganizmusok miatt játszik káprázatos színekben.

Fotó: commons.wikimedia.org

Törött tündérkémény (Törökország)

Kappadókia egyike a világ legfurcsább tájainak. A számtalan vulkáni kúpnak otthont adó vidék legkülönlegesebb formái az úgynevezett tündérkémények.

Fotó: wikimedia.org

Mozaikpadló (Tasmánia)

A Tessellated Pavement, vagyis a világ legnagyobb mozaikpadlója az egyik legfurcsább, erózió lévén létrejött természeti forma. A kisebb darabkákra töredezett föld apránként omlik a tengerbe, ami a tektonikus mozgások mellett a homok és a hullámok felszínformáló erejének köszönhető.

Fotó: wikipedia.org

Palacsintakövek (Új-Zéland)

Az új-zélandi Paparoa Nemzeti Park szélén fekvő, mészkövekkel borított Punakaikinál láthatók az úgynevezett „palacsintakövek”.

Fotó: wikimedia.org

Az Óriás útja (Írország)

A Világörökség részét képező, észak-írországi Giant’s Causeway 60 millió évvel ezelőtt keletkezett. A vulkánkitörések során hatalmas mennyiségű bazalt türemkedett e felszínre, majd kihűlt, s körülbelül 37 ezer nyolcszögletű oszlopra töredezett szét. A legendák szerint egy óriás harcos építette, hogy eljusson szerelméhez.

Fotó: wikimedia.org

Moeraki teknőskövei (Új-Zéland)

A Koekohe-tenger partján sorakozó hatalmas, lekerekített Moeraki-sziklák eredete az őstengerekhez köthető, kialakulásuk folyamata pedig az igazgyöngyökéhez hasonló. A teknőspáncélhoz hasonlító nagyobb példányok több tonnát is nyomhatnak, és a 3 méteres szélességű darabok sem ritkák.

Fotó: wikimedia.org

Kristálybarlang (Mexikó)

A Naica bányarendszer legismertebb terme a 2000-ben felfedezett Cueva de los Cristales, mely az elzártságnak és az állandó nyomásnak köszönhetően tökéletes szerkezetű, lélegzetelállítóan hatalmas, közel 600 ezer éves kristályoknak ad otthont.

Fotó: wikimedia.org

Kliluk pöttyös tava (Kanada)

A Kliluk-tó színe az év során folyamatosan változik. Nyáron, amikor a nagy melegnek köszönhetően a víz elpárolog, a benne található gyógyító ásványi anyagok kikristályosodnak, fehér, zöld és sárga medencék százai alakulnak ki, és pöttyös formákat hozva létre a tóban.

Fotó: charismaticplanet.com

A Fantasy Canyon sziklái (USA)

Az Utah-ban található terület 45 ezer négyzetkilométerén a világ legegyedibb geológiai formái csodálhatóak meg. Az „ördög játszóterének” nevezett kanyon sajátos sziklaalakzatai a különféle kőzettípusok eltérő erodálódásának következtében jöttek létre.

Fotó: wikimedia.org

A bűnbánó hó (Argentína)

Az Andok magasabb területein található „bűnbánó hómezők” (Penintentes) nevüket csuklyás vezeklőkhöz hasonló formáikról kapták. A Nap felé forduló, néhány centiméterestől egészen az 5 méteres nagyságig terjedő tüskés, hó és jég alkotta képződményeket a fagyás és olvadás sajátos dinamikája alakította ki.

Fotó: pixabay.com
Neked ajánljuk
Awaken – Barangolás a Föld körül (filmelőzetes) A Magas-Tátra Salgótarján felől (képgaléria) Egy köztéri szobornak is beillő hűsítő berendezés Vietnamból A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam