2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kör alakú kertváros épült Dániában – Vissza a 18. századba

Koppenhága külvárosi területén épült egy szokatlan, kör alakú lakópark, a Brøndby Garden City, ahol tortaszelet alakúak a kertek. A szürreális lakópark fentről nézve gabonakörökre, mandalára vagy labirintusra hasonlít. Az egyedülálló elrendezés célja az volt, hogy visszahozza a 18. századi dán falvak hagyományos mintázatait, ahol az emberek a központban éltek társadalmi életet.

A drónfelvételeket egy utazó fotós, Henry Do készítette, aki szerint a hely első látásra olyan, mintha egy idegen civilizáció kreálta volna.

Fotó: Henry Do

A koncepció Erik Mygind tájépítész tervei alapján valósult meg, aki még 1964-ben indítványozta a „körkörös falu” megépítését. Véleménye szerint

a városokban az emberek egyre jobban elidegenedve élnek egymás mellett, és ez az elrendezés jobban ösztönzi az embereket arra, hogy kapcsolódjanak egymáshoz.

Fotó: Henry Do

A 400 négyzetméteres telkeken elsősorban bérelni lehet a házakat. Az emberek nem itt élnek, csak a tavaszi és nyári hónapokban, illetve hétvégente jönnek ide kertészkedni és feltöltődni.

Fotó: Henry Do

„A fővárosban egyre kevesebb élhető hely jut az embereknek, ez a környezet egészen más. Mindenkinek van egy kis zöld területe, a kör alakú elrendezés pedig összehozza a szomszédokat. A kör közepe a lakóközösség központja, egyfajta közösségi tér. Ez a fajta elrendezés sokkal emberibb, élhetőbb környezetet biztosít az emberek számára” – mondta a tervező.

Fotó: Henry Do

Az egyedülálló elrendezés célja az volt, hogy visszahozza a 18. századi dán falvak hagyományos mintázatait, ahol az emberek a központban éltek társadalmi életet.

A Brøndby Garden City házai mindennel fel vannak szerelve. A lakók azonban szabadon fejleszthetik bérleményeiket, téliesíthetik vagy akár napelemeket is rakhatnak a tetőre.

Neked ajánljuk
Awaken – Barangolás a Föld körül (filmelőzetes) Hiába fenntartható egy ruhadarab, ha nem kívánatos Tél Fonyódnál (képgaléria) A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval)
Tovább a forrásra: impressmagazin.hu
Vissza
Hírfolyam