2019. december 13., Luca, Otília
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Édenkerti élet alakult ki egy beszakadt vulkánban (képgaléria és videó)

Kelet-Afrikában, a külvilágtól teljesen elszigetelve, egy kialudt vulkán krátervölgyében rejtélyes módon burjánzó élet jött létre. A tanzániai Ngorongoro krátervölgy ma egyfajta szabadtéri laboratórium, ahová tudósok érkeznek a világ minden tájáról, hogy tanulmányozzák ezt az egyedülállóan kiegyensúlyozott, zárt, mégis életképes ökoszisztémát.

A Ngorongoro krátervölgy az egész kontinens egyik legnagyobb egyedsűrűségű vadállományának otthona, amely az UNESCO világörökségének része.

A mintegy 260 négyzetkilométernyi területén 50 nagyemlős faj (gnú, zebra, elefánt, oroszlán, víziló), valamint 200 madárfaj él (a strucctól a flamingókig). Természetes édenkert ez, amely a tűzhányó utolsó kitörésekor, a vulkán tetejének beszakadásával jött létre 2,5 millió évvel ezelőtt.

A ngorongorói populációk nem vándorolnak, az év minden szakában van itt elég víz és növény. A Ngorongoro ezért válhatott a kelet-afrikai vadvilág egyik mikrokozmoszává.

Fotó: wikipedia.org
Fotó: wikipedia.org
Fotó: wikipedia.org
Fotó: wikipedia.org
Fotó: earthlifeexpeditions.com
Fotó: safaribookings.com
Fotó: safaribookings.com
Fotó: safaribookings.com
Fotó: safaribookings.com
Fotó: safaribookings.com
Fotó: jerrytanzaniatours.com

Rövid dokumentumfilm a krátervölgy életéről:

Neked ajánljuk
Azori-szigetek: Vulkáni paradicsom az Atlanti-óceán szívében Víz alatti hotel nyílik a Nagy-korallzátonynál (videóval) Kimúlt az utolsó szumátrai orrszarvú Malajziában Tízezer tonna hulladékot és uszadékfát emeltek ki a Tiszából a kiskörei vízlépcsőnél Elismerés a zöldülésre törekvő vállalatoknak
Tovább a forrásra: impressmagazin.hu
Vissza
Hírfolyam