2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ökoturisztikai látványossággá változtatnak egy bezárt szénbányát Ausztráliában (videóval)

Az átalakítást a világ legnagyobb fedett esőerdője, az angliai Eden Project létrehozói végzik el. A különleges projekt megálmodói az Alcoa amerikai alumíniumipari vállalattal fogtak össze, hogy a cég tulajdonában lévő szénbányát Anglesea tengerparti városban kertek sokaságává fejlesszék, 300 új munkahelyet teremtve.

A 2015 óta használaton kívüli szénbányát és erőművet kertekké alakítják, és egy hatalmas tó mellett kiállítóhelyeket létesítenek azzal a céllal, hogy a látogatók megismerhessék a helyi környezetet, és megtanulják a fenntarthatóságot.

„Ha segíthetjük az embereket abban, hogy megértsék, a természetnek részesei, és nem kívülállók vagyunk, akkor úgy véljük, van esélyünk arra, hogy megoldjuk a körülöttünk lévő problémákat”

– hangoztatta David Harland, az Eden Project International vezérigazgatója az ausztráliai tervek bemutatóján.

A bánya jelenlegi állapotában Fotó: Eden Project

Az Eden Project biztos benne, hogy az Ausztrália délkeleti tengerpartja mentén húzódó, 40 hektáron elterülő új látványosság turisták ezreit fogja majd vonzani. Az építkezés közel 103 millió dollárba kerül, a megnyitást 2023 végére, 2024 elejére tervezik.

Ilyen lesz a ma még sivár bánya környezete Fotó: Eden Project

Az elmúlt húsz évben a nyugat-angliai Eden Project hatalmas üvegházait, amelyek egy használaton kívüli kőfejtő területén épültek fel, több mint 20 millió látogató kereste fel. A szervezet jelenleg 13 hasonló nemzetközi projektet fejleszt, többek között Kínában, Dubajban és az Egyesült Államokban.

Neked ajánljuk
Íme, a négy új természeti Világörökség-helyszín (képekkel) Az Antarktisz körül élő leopárdfóka jelent meg Dél-Afrikánál Nyert az ausztrál kormány, nem minősíti veszélyeztetettnek a Nagy-korallzátonyt az UNESCO Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: erdekesvilag.hu
Vissza
Hírfolyam