2020. november 24., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Azori-szigetek: Vulkáni paradicsom az Atlanti-óceán szívében

„Európai Hawaii-szigetek”, „Isten földi lakhelye ide van bejelentve”, „paradicsomi lakóhely”. A helyiek tartanak attól, hogy Izlandhoz hasonló tömegturizmus lepheti el a szigetüket, ezért az ökoturizmussal és a környezetet jobban kímélő látogatási formákkal próbálkoznak a jövőben.

A vulkánok formálta és az ember által finoman továbbalakított tájat sokáig csak maguk a szigetlakók, illetve az óceánt átszelő kereskedők és bálnavadászok, az utóbbi évtizedekben pedig a népes azori diaszpóra hazalátogató tagjai járták. A globális turizmus gyors növekedésének köszönhetően azonban megháromszorozódott az Azori-szigeteket látogatók száma. A turisztikai szakemberek és a helyi hatóságok szeme előtt azonban ott lebeg Izland intő példája, a tömegturizmus veszélyei.

A Lagoa di Fogo, a „Tűz tava” Fotó: afoldgomb.hu/Simán László

A megoldást az ökoturizmusban, a környezetet jobban kímélő látogatási formákban látják: a helyi közösségekhez tartozó szálláshelyek és termékek támogatásában, a természeti látványosságokra, így a különleges földtani környezetre és változatos élővilágra alapozó túrákban.

Lagoa Rasa – A Sete Cidades és Água de Pau vulkáni komplexumok közti nyugati Picos mezőt több száz, egyszeri kitöréshez kapcsolódó salakkúp, illetve néhány, a víz és magma találkozásával kialakult maarvulkán uralja Fotó: afoldgomb.hu/Simán László

A Portugália autonóm tartományát képező szigetvilág földtani értelemben is Európa határán, sőt néhol azon is túl található. A geológiai keretet három (az eurázsiai, az észak-amerikai és az afrikai) kőzetlemez találkozása és az Azori-forrófolt adja meg, ezekhez kapcsolódik a szigetek igen változatos vulkáni formakincse.

A déli partvonal közvetlen közelében emelkedik ki az óceánból az Ilhéu de Vila Franca – A sziget egyedülálló formája, az 500 méter átmérőjű „medencét” körülölelő földdarab heves, tenger alatti robbanásos, úgynevezett Surtsey-típusú kitöréshez kapcsolódik. A tenger pusztító ereje a keleti és északi oldalt már erősen erodálta, így itt kis kapukon szabadon áramlik ki és be a tengervíz az egykori kráterbe Fotó: afoldgomb.hu/Simán László

A szigetvilág mintegy 8 millió éve kezdett kialakulni, a XV. századi benépesülése óta 28 vulkánkitörést (szárazföldit és tengerit vegyesen), illetve számos földmozgást, súlyos földrengést jegyeztek fel.

Fotó: afoldgomb.hu/Simán László
Neked ajánljuk
Már az Antarktiszon is megjelentek a szúnyogok Egy magazin a kreatív újrahasznosítás szerelmeseinek Jégvirágok ezrei nyíltak Oroszországban (képgaléria) Mikroműanyagot találtak a Csomolungma halálzónájában Környezettudatos épületek a világ körül
Tovább a forrásra: afoldgomb.hu
Vissza
Hírfolyam