2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fák, amelyek túlélték a hirosimai atombomba-támadást

Miután 1945. augusztus 6-án ledobták az atombombát Hirosimára, a táj megsemmisült, a talaj elszenesedett, a sugárzás kimagasló volt. Dr. Harold Jacobsen, a bomba egyik alkotója azt nyilatkozta, hogy a terület teljesen meddővé vált, 75 évig semmi sem fog teremni rajta. A természet másképp döntött. A következő tavasszal sokak örömére új facsemeték kezdtek előbújni a város romjai közül, amelyek reményt és erőt adtak a bomba túlélőinek az újjáépítéshez.

Több mint hét évtizeddel a bombázás után Hirosima környezettudatos és vibráló, modern nagyváros. Később a városba telepített fák nagy része a tengeren túlról, vagy Japán más részeiről érkezett adományként.

A háború után 55 helyszínen őriztek meg túlélő fákat – japánul „hibakujumoku”-kat – a robbanás 2 kilométeres epicentrumán belül, és névtáblával látták el őket.

Hirosima város önkormányzata szerint 32 fafajta 170 egyede tartozik a túlélő fák közé.

Fotó: Norm Galloway

Az epicentrumhoz legközelebb eső fa egy szomorúfűz, ami 370 méterre állt a robbanás középpontjától. Habár az eredeti fa megsemmisült, a gyökerei életben maradtak, és új rügyek csíráztak ki belőlük. Még egy szomorúfűz áll a Seishonen kulturális központ és a baseballstadion mellett, ez 450 méterre volt az epicentrumtól.

A túlélő szomorúfűz Fotó: ken_san/Flickr

Egy szentély két tartóoszlopa közül az egyiket ledöntötte a robbanás, és letépte két, több mint 500 éves kámforfa ágait és leveleit. A két fa később fokozatosan felépült, és sűrű lombkorona fedi őket.

Fotó: inverse.com

A túlélő fák magjait Hirosima lakói megosztják Japán és más tengeren túli országok polgáraival, így ezeknek a fáknak a leszármazottai már az egész világon jelen vannak.

Fotó: ken_san/Flickr
Fotó: Chris-and-Barb
Fotó: Tony Marchesano/Flickr
Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: erdekesvilag.hu
Vissza
Hírfolyam