2021. május 6., Frida, Ivett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világ 10 leghíresebb fája (képgalériával)

Tíz híres és nagyon idős fa a világ minden tájáról, az ausztrál börtönfától kezdve a sherwoodi erdő Major tölgyéig. Képgaléria.

1) Árbol del Tule

A montezuma ciprus a mexikói Santa María del Tule városközpontjában áll, és a világ legvaskosabb törzsű fája. Becsült életkora 1200-3000 év közé tehető.

Fotó: flickr.com

2) Gyapotfa

Sierra Leone fővárosának, Freetownnak a jelképe 1792 óta. A legenda szerint egy csapat felszabadult afroamerikai rabszolga, akik az amerikai függetlenségi háború alatt a britek oldalán harcoltak, kikötött a parton, felsétáltak egy hatalmas fához, és hálaadó istentiszteletet tartottak, hogy megköszönjék Istennek, hogy szabad földre léphettek.

Fotó: wondermondo.com

3) Boab Börtönfa

A hatalmas üreges fa Derby-től délre, Nyugat-Ausztráliában áll. Állítólag az 1890-es években a bennszülött ausztrál foglyokat tartották fogva benne, akik Derby városába igyekeztek a büntetésük kiszabásáért.

Fotó: flickr.com

4) Major tölgy

A néphagyomány szerint a sherwoodi erdő közepén lévő Major tölgy volt Robin Hood menedéke. A híres fa 800-1000 éves lehet. 1790-ben Hayman Rooke polgármester a sherwoodi erdő ősi fáiról szóló könyvében erről a növényről is írt. Ezután kapta a fa a Major’s Oak (Polgármester tölgye) nevet.

Fotó: treeoftheyear.org

5) Magányos ciprus

A Magányos ciprus valószínűleg a leghíresebb pontja a festői útnak, a 17-Mile Drive-nak Monterey közelében. A Monterey ciprus a Kalifornia középső partjainál jellemző ciprusok egyik fajtája. Vadon két kis populációja él Monterey és Carmel közelében.

Fotó: flickr.com

6) Élet fája

A Bahreinben, a sivatag közepén álló fa 400-500 éves lehet. Hosszú gyökereit valószínűleg föld alatti források táplálják, de csodával határos, hogy ez az egyetlen növény a kietlen, kopár sivatagban. A helyi legenda szerint a fa jelöli az Édenkert egykori helyét.

Fotó: flickr.com

7) Sárkányvérfa

A Socotra-szigeten élő örökzöld sárkányvérfa a sötétvörös gyantájáról kapta nevét. Különleges alakja lehetővé teszi, hogy rendkívül száraz körülmények között is életben maradjon, mert óriási koronája árnyékot ad, így csökkenti a nedvesség elpárolgását.

Fotó: flickr.com

8) A tábornok fája – General Sherman

A General Sherman egy óriásfenyő az Óriás Erdő Nemzeti Parkban, Kaliforniában. A Föld 10 legnagyobb fája közül 5 itt található. 11,1 méter átmérőjű alapjával a General Sherman mind közül a leghatalmasabb. A fa becsült életkora 2300-2700 év.

Fotó: flickr.com

9) Isten cédrusai

Az Isten cédrusai egy kb. 400 libanoni cédrusból álló kis erdő Észak-Libanon hegyvidékén. Ők az utolsó túlélők a kiterjedt libanoni cédruserdőkből, melyek az ókorban borították a vidéket. A libanoni cédrust a Biblia több mint hetvenszer említi.

Fotó: extremenergy.org

10) Baobab út

A Baobab út elnevezés egy csoport híres fát takar Madagaszkáron, a Morondava és Belon’i Tsiribinhina közötti földút mentén. A baobabfák, amelyek közt 800 éves is akad, eredetileg egy buja, trópusi erdő részei voltak. Az ország népességének növekedésével az erdő átadta helyét a földművelésnek, így mára csupán a híres baobabfák maradtak meg belőle.

Fotó: flickr.com/Jean-Jacques Viémon
Neked ajánljuk
A világ legnagyobb élőlénye, mégsem látjuk teljes egészében Együttműködésben a tájjal, a széllel, a fénnyel, a fákkal Viking sisakra hajazó pohárral zöldülhet a kávéipar Komplex vízvédelmi fejlesztések valósultak meg szerb–magyar együttműködésben A tüzelőanyagok elfüstölését is száműznék a reklámblokkokból
Tovább a forrásra: latvanyossagok.hu
Vissza
Hírfolyam