2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2019 legjobb környezetvédelmi hírei

A tavalyi év legjobb hírei között olyan eseményeket és kezdeményezések találhatunk, amelyek mind jó hatással voltak a világra. Az Impress Magazin listája természetesen nem teljes, de igyekezett az év legjobb környezetvédelmi híreit bemutatni.

1) Minden végzős diáknak 10 fát el kell ültetnie a Fülöp-szigeteken

Új környezetvédelmi törvény lépett életbe a Fülöp-szigeteken, ahol az erdős területek nagysága 70 százalékról 20 százalékra csökkent amiatt, hogy több millió hektárnyi fát vágtak ki, elsősorban a mezőgazdasági területekért és fakitermelés miatt. Ha minden végzős diák 10 fát elültet azért, hogy megkapja a bizonyítványát, akkor évente 175 millió fával gyarapodik az ország és a Föld.

Fotó: wikimedia.org

2) Az első műanyagmentes repülő

A portugál Hi Fly repülőtársaság 2018. december 26-án indította útjára az első műanyagmentes tesztjáratát Lisszabonból a brazíliai Natalba. A világ első műanyagmentes járatán beszüntették az eldobható műanyag termékek használatát, és mindent újrahasznosítható vagy 100 százalékban lebomló anyagokkal helyettesítenek. A cég repülőutanként 90 kg műanyagtól szabadítja meg a világot.

Fotó: Hi Fly

3) Ehető alga vízgömbökben

A 2019-es londoni maratonon műanyag vizesflakonok helyett biológiailag lebomló, ehető algavízgömbökből itták a vizet a futók.

Maratoni futás műanyag vizesflakonokkal Fotó: euronews.com
A lebomló vízgömb Fotó: pinterest.com

4) Műanyag helyett levelekbe csomagolják a zöldséget

Egy thaiföldi szupermarketben banánlevelekbe csomagolják a friss zöldségeket a műanyaghulladék csökkentése érdekében.

Fotó: community.born-eco.com

5) Rómában PET-palackkal lehet „fizetni” a metrójegyért

Rómában olyan jegyautomatákat szereltek fel a metrókban, amelyekből nem pénzért, hanem műanyag PET-palackért lehet metrójegyet vásárolni.

Fotó: aawsat.com

6) Futurisztikus ökofarm a sivatagban

Jordánia déli részén, a Wadi Rum sivatag közepén ősi (permakultúra-beli) vízgazdálkodási módszerrel működik egy zöldellő biogazdálkodás.

Fotó: amusingplanet.com

7) A világ első napelemes sótalanító vízfarmja

A világ első napelemes sótalanító erőműve naponta 35 000 ember számára biztosít ivóvizet Kenyában, egy szárazsággal sújtott térségben. A megújuló energiával működő vízfarm ivóvízzé alakítja a sós tengervizet. A módszer megoldást jelenthet a globális vízhiányra.

Fotó: givepower.org

8) Vízijácint-biogáz

A Viktória-tó felszínén hatalmas, egybefüggő „virágmezőfarm” található. A vízijácint a legújabb megújuló energiaforrás, amely biogáz előállítására alkalmas. Kenyában már egy egész falut ellát energiával. A közönséges vízijácintot eddig egy kiirthatatlan gyomnak hitték. Néhány éve azonban kiderült, hogy leveleinek olyan magas a szén-nitrogén-aránya, hogy biogáz előállítására is alkalmas.

Fotó: nation.co.ke

9) A csehek már utántöltő automatából vehetnek mosószert

Mosószer- és samponutántöltő rendszert vezettek be Csehországban a Rossmann és DM üzleteiben, a csomagolási hulladék csökkentésére.

Fotó: novinky.cz

10) Virágzó buszmegállók Hollandiában

Méhbarát menedékké alakítottak 316 buszmegállót Hollandiában. A zöldtetős, virágzó buszmegállók élelmet biztosítanak a veszélyeztetett méhpopuláció számára.

Fotó: utrecht.nl

11) Jönnek az ehető evőeszközök

Az ehető evőeszközök 100 százalékban lebomló, tisztán növényi (vegán) alapanyagokból készülnek. Környezetbarát ötlet az eldobható műanyag helyettesítésére. Az első ehető evőeszközt egy indiai vállalkozó, Narayana Peesapaty fejlesztette ki, aki az élővizek műanyagszennyezését szerette volna csökkenteni hazájában.

Fotó: Bakeys

12) Kötelező tantárgy lett Olaszországban a klímaváltozás és a fenntartható fejlődés

2020 szeptemberétől minden olasz iskola minden évfolyamán tanítani fogják a klímaváltozást, hogy a tanulók következő generációja megismerkedjen a klímaváltozás okaival, kockázataival és hatásaival. Az új tananyag része lesz az ENSZ 17 fenntarthatósági célja is. A diákok a klímaváltozás és a fenntartható fejlődés témái mellett tanulhatnak majd többek között a szegénység felszámolásáról, az éhínség megszüntetéséről, a tiszta ivóvíz biztosításának problémájáról.

Fotó: dw.com

A további hírek az Impress magazin cikkében olvashatók.

Neked ajánljuk
Elon Musknak kínálják fel a Török lépcső egy részét Turisztikai fejlesztések Sopron környékén Országos naperőműboom várható Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: impressmagazin.hu
Vissza
Hírfolyam