2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A terepmotorosoktól féltik a székelyföldi Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Parkot

A Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park vezetői attól tartanak, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások fokozatos feloldásával ellepik a környéket a terepmotorosok, akik nagy károkat okoznak a védett terület élővilágában.

A Székelyföld peremén fekvő nemzeti park igazgatója, Hegyi Barna az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: már a kijárási korlátozások idején megjelentek a nemzeti park területén a motoros off-road-túrák kedvelői, de egyelőre a még meglévő hófoltok nehezítették a haladásukat. Az elmúlt évek tapasztalata alapján azonban attól tartanak, hogy a járványügyi korlátozások feloldása után a számuk megugrik.

Több romániai törvény is tiltja a motorsportok űzését az erdőkben és a védett területeken, de a motorosok figyelmen kívül hagyják a tilalmakat, a hatóságok pedig jószerével eszköztelenek a jelenség megfékezésében.

Az erdélyi Békás-szoros, a Nagyhagymás Nemzeti Park területén lévő tektonikus eredetű szurdokvölgy a Hargita megyei Hagymás-hegységben húzódik, a Békás-patak völgyében Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

A motoros off-road-túrák kedvelői sok esetben külföldről jönnek, olyan országokból, ahol a tilalmak miatt nem élhetnek szenvedélyüknek. Tudják, hogy ez Romániában is tilos, de úgy vélik, itt ki tudják játszani a szabályokat.

A védett terület igazgatója hozzátette: sorompóval zárták le az erdei utakat, de ezzel csak a terepjárók bejutását tudják megakadályozni. A kvadosok, motorosok kikerülik a sorompókat. Külön gondot jelent, hogy ezeken a járműveken általában nincsen rendszám, és a motorosok sisakot is viselnek, így nagyon nehéz azonosítani a szabálysértőket. Csak akkor tudnak fellépni a jelenség ellen, ha a csendőrség is besegít a nemzeti park őreinek. A tetten ért motorosok öt-tízezer lejes (360-720 ezer forintos) bírságra számíthatnak, jogi személyek számára 30-60 ezer lej (2,16-4,32 millió forint) közötti a bírság.

Zivatar után megáradt patak a Békás-szorosban Fotó: MTVA / Bizományosi: Jászai Csaba

Hegyi Barna elmondta:

a terepmotorosok tönkreteszik a biodiverzitásuk miatt világszerte nagyra értékelt gyepeket, megijesztik a vadállatokat, és a csendre vágyó gyalogos túrázókat is zavarják.

A Hargita és Neamt megye határán fekvő 6793 hektáros Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Parkot 1990-ben hozták létre.

Neked ajánljuk
Jön a Magyar Nemzeti Parkok Hete, a legnagyobb ökoturisztikai program Titokzatos művész természetbe illő alkotásai Angliában (képgalériával) Tusnádfürdőn kezdték el a medvepopuláció felmérését Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam