2022. augusztus 10., Lőrinc
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Néhány turistaparadicsomban helyrehozhatatlan károkat okozhatott a koronavírus (képgalériával)

A koronavírus-járvány miatt leállt a globális turizmus, így különösen nehéz helyzetben vannak azok az országok, melyek lakosságának nagy része a külföldi látogatókból élt meg. Míg egyes országokban mély recessziót, munkanélküliséget és adósságspirált hozhat a járvány, egyes régiókban, ahol ennél is nagyobb lehet a baj.

Maldív-szigetek

Az Indiai-óceánon található szigetcsoportot főleg kínai, indiai és olasz turisták látogatják, így korán megérezték a járvány hatásait a helyiek. A 400 ezer fős lakosság jó része a turizmusból él. A szálláshelyek 90 százaléka a kieső forgalom miatt vagy fizetés nélküli szabadságra küldte a dolgozókat, vagy jelentősen csökkentette a bérüket. Számos luxusszállodát kórházzá alakítottak, mert arra számítottak, hogy a turistaforgalom miatt nagy lesz a járvány a régióban, ám csak 982 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak.

Elemzők szerint a mostani gazdasági sokk még a 2004-es cunami hatásainál is durvább lesz. A maldív kormány vagy megkockáztatja, hogy Kína adósságcsapdájába még mélyebbre süllyednek, vagy hagyják, hogy a lakosság sínylődjön a ki tudja, meddig elhúzódó járvány gazdasági hatásai miatt.

Trópusi üdülőházak a Maldív-szigeteken Fotó: Shutterstock

Karib-térség

A karibi régió országai közül Sint Maarten sínyli meg a legjobban a járványt, mivel a 41 ezer fős lakosság mintegy 80 százaléka a turizmusból él. A magánszektor által foglalkoztatottak közel felét bocsáthatják el. A kormány azon dolgozik, hogy megmentse a teljes gazdasági összeomlástól az országot, ami valószínűleg nem fog menni olyan nemzetközi szervezetek segítsége nélkül, mint a Világbank.

Tengerpart Sint Maartenen Fotó: Shutterstock

Szintén kifejezetten rossz helyzetben van Kuba, a Dominikai Köztársaság, illetve Trinidad és Tobago is.

Trinidad és Tobago, Cumana-öböl Fotó: Shutterstock

Bali

A legnépszerűbb indonéziai turisztikai célponton, Balin a lakosság 85 százaléka turisztikából él, és nagy részüknek semmilyen megtakarítása, sőt még bankszámlája sincs. Az ország kormánya elsősorban a fővárosbeli vállalatok megmentésén dolgozik, ezért vélhetőleg a 4,2 milliós Bali lakossága semmilyen segélyhez nem fog jutni.

Az Ulun Danu Beratan templom Balin Fotó: Shutterstock

Olaszország

Az egész világon Olaszországban volt eddig a harmadik legsúlyosabb a koronavírus-járvány. Bár az olaszok úgy készülnek, hogy nyáron újra fogadni tudják a turistákat, a látogatók jó eséllyel egy ideig még elkerülik a járvány egyik gócpontjaként számon tartott Itáliát.

Róma 2020. március 3-án, a máskor egymást érő turisták nélkül Fotó: Shutterstock

Spanyolország

A spanyol járvány sok szempontból még az olasznál is súlyosabb volt, több fertőzöttet regisztráltak, mint Olaszországban. Júniusban a spanyol tengerpartok és hotelek is újranyitnak, de a tavalyi, 84 milliós látogatónál idén jóval kevesebbre számíthatnak.

Olaszország és Spanyolország esetében az a hosszú távú kockázat a turizmusra nézve, hogy nem biztos, hogy sokan akarnak majd egy olyan országban nyaralni, amely a járvány gócpontja volt.

A spanyolországi San Sebastian tavaly júniusban Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam