2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kincset rejtett el a milliomos a Sziklás-hegységben, hogy természetjárásra késztesse honfitársait (videóval)

Megtalálták azt az 1 millió dollár értékű kincses ládát, amelyet egy dúsgazdag amerikai műgyűjtő rejtett el egy évtizede Új-Mexikóban, a Sziklás-hegységben, hogy úgymond a friss levegőre és állama természeti szépségeinek felfedezésére csábítsa honfitársait a tévéképernyő bámulása helyett. A kincsvadászat százezreket csalogatott a Sziklás-hegységbe.

A kincsvadászat végét maga a milliomos, a 89 éves Forrest Fenn jelentette be a napokban a honlapján. A megtaláló kérésére nem árulta el, hogy kinek sikerült rábukkannia a ládányi aranyra, ékszerekre és régészeti leletekre, de a férfi egy fotóval bizonyította a kincs megtalálását. Az illetőt – akit Forrest Fenn közelebbről nem ismer – a milliomos által megadott támpontok segítették hozzá a kincs felkutatásához.

Fenn szerint a kincses ládát néhány nappal ezelőtt találták meg, pontosan ugyanott, ahol ő annak idején elrejtette, de a helyet most sem nevezte meg.

Fenn rejtett támpontokat adott a kincs megtalálásához Fotó: youtube.com

Fenn 2010-ben, azután kezdett sajátos akciójába, hogy kiderült: veserákja van, és legfeljebb három évig élhet. Az aranyfüsttel bevont bronzládikába ritka aranypénzeket, aranyrögöket, drágakövekkel ékes prekolumbiánus régiségeket helyezett. Egy 2017-es interjúban azt mondta, hogy a láda kilenc kilót, tartalma további 10 kilót nyom.

„Az motivál az egészben, hogy rávegyem a gyerekeket, kecmeregjenek ki a kanapéból, meg számítógépes játékaik közül a friss levegőre, a napfényre, és szórakozzanak kicsit a fák között”

idézte Fennt a Detroit Free Press című amerikai lap.

A műgyűjtő The Thrill of the Chase című huszonnégy soros versében – azonos című önéletrajzi könyvében –, valamint az interneten adott rejtett támpontokat a megtaláláshoz.

A Santa Fé-i milliomos által meghirdetett kincsvadászat százezreket csalogatott a Sziklás-hegységbe. Sokan feladták állásukat, mások egy élet megtakarítását fordították a keresésre. Legkevesebb négy ember életét vesztette kincskeresés közben, amelyet ezért egy ponton majdnem le is fújtak.

Neked ajánljuk
Madárszínház és halászati bemutató épülhet Máté Bence ötletével (videó) Újabb kilátót adtak át, ezúttal Szentendrén A hagyományosnál biztonságosabb atomreaktort épít a TerraPower Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam