2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kincset rejtett el a milliomos a Sziklás-hegységben, hogy természetjárásra késztesse honfitársait (videóval)

Megtalálták azt az 1 millió dollár értékű kincses ládát, amelyet egy dúsgazdag amerikai műgyűjtő rejtett el egy évtizede Új-Mexikóban, a Sziklás-hegységben, hogy úgymond a friss levegőre és állama természeti szépségeinek felfedezésére csábítsa honfitársait a tévéképernyő bámulása helyett. A kincsvadászat százezreket csalogatott a Sziklás-hegységbe.

A kincsvadászat végét maga a milliomos, a 89 éves Forrest Fenn jelentette be a napokban a honlapján. A megtaláló kérésére nem árulta el, hogy kinek sikerült rábukkannia a ládányi aranyra, ékszerekre és régészeti leletekre, de a férfi egy fotóval bizonyította a kincs megtalálását. Az illetőt – akit Forrest Fenn közelebbről nem ismer – a milliomos által megadott támpontok segítették hozzá a kincs felkutatásához.

Fenn szerint a kincses ládát néhány nappal ezelőtt találták meg, pontosan ugyanott, ahol ő annak idején elrejtette, de a helyet most sem nevezte meg.

Fenn rejtett támpontokat adott a kincs megtalálásához Fotó: youtube.com

Fenn 2010-ben, azután kezdett sajátos akciójába, hogy kiderült: veserákja van, és legfeljebb három évig élhet. Az aranyfüsttel bevont bronzládikába ritka aranypénzeket, aranyrögöket, drágakövekkel ékes prekolumbiánus régiségeket helyezett. Egy 2017-es interjúban azt mondta, hogy a láda kilenc kilót, tartalma további 10 kilót nyom.

„Az motivál az egészben, hogy rávegyem a gyerekeket, kecmeregjenek ki a kanapéból, meg számítógépes játékaik közül a friss levegőre, a napfényre, és szórakozzanak kicsit a fák között”

idézte Fennt a Detroit Free Press című amerikai lap.

A műgyűjtő The Thrill of the Chase című huszonnégy soros versében – azonos című önéletrajzi könyvében –, valamint az interneten adott rejtett támpontokat a megtaláláshoz.

A Santa Fé-i milliomos által meghirdetett kincsvadászat százezreket csalogatott a Sziklás-hegységbe. Sokan feladták állásukat, mások egy élet megtakarítását fordították a keresésre. Legkevesebb négy ember életét vesztette kincskeresés közben, amelyet ezért egy ponton majdnem le is fújtak.

Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam