2021. július 29., Flóra, Márta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megújultak a Duna–Ipoly Nemzeti Park barlangjai

Több barlangot – köztük a Pál-völgyi és a Szemlő-hegyi-barlangokat – újított meg a Budai-hegységben, a Pilisben és a Börzsönyben a Duna–Ipoly Nemzeti Park.

A nemzeti park igazgatósága összesen 211,9 millió forint európai uniós támogatás segítségével valósította meg A Pilisi Bioszféra Rezervátum és a világörökségre jelölt Budai-termálkarszt barlangjaiban található geológiai értékek és denevérfajok védelme és bemutatása elnevezésű projektet.

A projekt egyik fő célja volt a két fokozottan védett idegenforgalmi barlang, a Pál-völgyi és a Szemlő-hegyi-barlangok világítási berendezésének korszerűsítése.

A fejlesztés eredményeként a Pál-völgyi-barlang kőfejtőjében felújították a 20 éve létesült, elkorhadt védőkorlátokat, támfalakat. Az ide látogató gyerekek részére barlangi játszótér is épült. Kerítéssel látták el továbbá a barlang felszínét, és az illegálisan lerakott hulladékokat elszállíttatták.

Fotó: dunaipoly.hu/Berentés Ágnes

A Szemlő-hegyi-barlang fogadóépületében megújult és számos interaktív és élményelemmel bővült a kiállítótér, az előadóteremben pedig 3D vetítő létesült, ahol a budai barlangokról szóló kisfilm tekinthető meg.

A Pál-völgyi- és a Szemlő-hegyi-barlang látogatásához audioguide-okat is beszereztek, valamint nyolc nyelven készítettek leporellókat.

A projekt másik fő célkitűzése volt a Budai-, illetve a Pilis-hegységben található nyolc barlang és a Börzsönyben egy mesterséges üreg megőrzése, továbbá az élőhelyek helyreállítása.

A cél a bejáratok biztosításával, kiépítésével, lezárással, létrák és kötelek rögzítésével valósult meg; mindezek biztosítják a szakemberek számára a barlangok állapotának és a denevérállomány rendszeres monitorozásának lehetőségét. A természetvédelmi helyzet javítása érdekében tett intézkedések eredményeként 5564 hektárnyi területen javult az érintett élőhelyek állapota – számolt be az eredményekről a nemzeti park.

A túrázás és a természet iránt érdeklődők egy új aloldal – https://www.dunaipoly.hu/hu/barlangleso – segítségével is megismerhetik a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén lévő, bárki számára látogatható barlangokat.

Neked ajánljuk
Felavatták a balatonfüredi Lóczy-barlang látogatóközpontját Felavatták a balatonfüredi Lóczy-barlang látogatóközpontját Először sikerült ritka ázsiai aranymacskát lefotózni A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam