2021. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Aludj a szabad ég alatt – Szuper bivakszállások

A francia eredetű bivak (bivouac) szó szabad ég alatt tartózkodást, táborozást jelent. Ezt a természetjárók is sokféleképpen értelmezik, ezért a turistamagazin.hu a klasszikus bivakolás fogalmától némileg eltérve olyan helyeket válogatott össze, amelyek nem csupán fekhellyel, de valami plusszal is kecsegtetnek.

1. Börzsönyi klasszikus

Fotó: Lánczi Péter

Válogatásukban talán a börzsönyi Hugó-villa az a hely, amely a legközelebb áll a klasszikus bivakolás fogalmához. Bár a Kámor bércének oldalában megbújó üreget emberi kéz is alakította, összességében mégis természetes sziklapárkányról van szó, amely kiváló, szélvédett menedéket nyújt a szabadban alvó túrázónak. A pár négyzetméteres Hugó-villa egykoron deszkafallal is védett kőpárkánya állítólag a környék utolsó betyárjának, Sisa Pistának is rejtekéül szolgált, amikor a törvény elől bujdosott. Ez a jelzetlen úton megközelíthető bivakszállás napjainkban is kiváló választás azoknak, akik eldugott, csöndes helyre akarnak elvonulni. Legyen szó alvásról vagy kempinggázon való főzőcskézésről, a sziklaeresz sík kőpadlója több szempontból is kényelmet biztosít a táborozónak, arról nem is beszélve, hogy itt még véletlenül sem leszünk sárosak. A hely vonzerejét a csodálatos panorámája is fokozza, amely keleti irányban a Cserhát szelíden hullámzó dombjait és tiszta időben a Mátra távoli csúcsait tárja elénk.

2. Gerecsei komfort

Fotó: Gulyás Attila

Ha a Gerecsében kirándulunk, kevés vízvételezési lehetőséget találunk az erdőben. Egy odakint éjszakázós túra során ez meghatározó szempont lehet a táborhely megválasztásában, hiszen a víz a folyadékpótlás mellett a főzéshez is elengedhetetlen, a mosakodáshoz pedig extra komfortot biztosít. Több litert is cipelhetünk magunkkal – illetve lejjebb is adhatunk a komfortigényünkből –, de mindez felesleges, ha a Király-kút kristálytiszta forrása rendelkezésünkre áll. A Héregtől alig másfél kilométerre fekvő Király-kúti-rétet a piros turistaúton érhetjük el, ahol nem csupán bővizű forrást, de kiváló táborhelyet is találunk. Az erdő közepén megbúvó lankás és virágos rét alsó részén fakad a forrás, fentebb pedig padokkal, asztalokkal és tűzrakóval ellátott pihenőhely vár ránk, amely mellett egy hatalmas, háromszög alakú esőház áll. A hangulatos rét tökéletes a bivakoláshoz, a faház pedig kiváló menedéket nyújt az időjárás viszontagságaival szemben. Ha nem akarunk a földön aludni, a ház keresztgerendái a függőágy rögzítését is lehetővé teszik.

3. 21. századi szempontok

Fotó: Gulyás Attila

Hazánkban van egy olyan táj, amely tájképi változatossága mellett jó pár kiváló (természetes és épített) bivakhellyel is büszkélkedik. A Visegrádi-hegységben többféle szempont szerint is válogathatunk a hálózsákos helyszínek között, de mind közül kitűnik egy hely, amely páratlan panorámáján túl a modern kor elvárásainak is eleget tesz. A Prédikálószék kilátója ugyanis nem csupán a Dunakanyar lenyűgöző szépségével – a bivakolók számára kényelmes fekhellyel –, de ingyenes Wi-Fi-vel is szolgálja a turistákat. A háromszintes, faszerkezetű kilátóról éjszaka is fantasztikus a kilátás a szemközti Börzsönyre és a lámpák fényétől ragyogó Dunára. A Prédikálószékre feljutni már önmagában is élmény, hiszen az oda elvezető utak a hegység leglátványosabb részén vezetnek, mint például a piros háromszög jelzés, amely érinti a Vadálló-köveket, ahonnan szintén pazar a kilátás.

4. Fiúk és lányok hajléka

Fotó: TM

A Pilis csak úgy hemzseg a barlangoktól és a jobbnál jobb menedéket nyújtó helyektől, de a Leány- és Legény-barlang bizonyosan a legjobbak közé sorolandó. Még azzal együtt is, hogy a járatoknak csak egy pár 10 méteres részét tudjuk szabadon bejárni, mert a többi részét vasajtó védi az illetéktelen behatolástól. A monda úgy tartja, amikor a török had betört a környékre, ez a két, egymáshoz közeli barlang nyújtott menedéket a helyieknek. Ki tudja miért – talán az illem követelte meg –, de az asszonyok és lányok az egyikbe, míg a férfiak és legények a másikba bújtak el a támadók elől. Innen erednek a tágas üregek nevei, amelyek télen és nyáron is „száraz komfortot” biztosítanak a bivakolóknak. A Csévi-szirtek fehér sziklái közt ásító barlangbejáratok már kívülről is lenyűgözők, hát még a látványos mészkőképződményekkel bélelt belsejük, amelyek évezredek óta szolgálnak otthonul állatnak és embernek egyaránt. Annak idején még egy Ferdinánd korabeli pénzhamisító műhely is üzemelt itt, legalábbis a régészek által talált nyomok erre engednek következtetni. A turistautakon könnyen megközelíthető, de mégis eldugott sziklaüregek hangulatos és kényelmes pihenőhelyei egy élményekkel teli pilisi kalandozásnak, ráadásul a Legény-barlangból még a kilátás is fenséges a Dorogi-medencére, valamint a Gerecsére.

5. Dobos-kút

Fotó: Dömsödi Áron

A Cserhát legnagyobb összefüggő erdőtömbjének mélyén egy hűs vizű, csobogó forrás mellett két érdekes épületet találunk. A jól felszerelt és hangulatos táborhelyet a nógrádsipeki lakosok építették azon túrázók számára, akik a természetben szeretnének eltölteni egy éjszakát. Az erdei körülmények között rendkívüli kényelmet biztosító táborhely hazai viszonylatban több szempontból is egyedinek mondható. Kiépített forrás és tűzrakó hely, padok és asztalok várják az ide ellátogatókat. Az egyik építmény egy esővédő tető, amelynek oldalfalát szintén a fedél adja. Itt a földön ágyazhatunk meg magunknak. A másik épület egy még jobban felszerelt bivakhely: palával fedett nyeregteteje alatt egy hosszú asztalt és fapadokat találunk, de ennél jóval több dolgot is rejt. Szekrényei minden felszerelést tartalmaznak, amire csak szükségünk lehet egy sütögetés alkalmával. Ezt a célt szolgálja a bográcsállvány, a grillrács, a nyársak és a felhasogatott tűzifa is. Az épület kis padlástere 4-6 (a puritán körülményekkel kiegyező) ember számára biztosít derékaljas, hálózsákos fekhelyet. A padlás végén nyitható ablak van. Az esti időtöltés barátságos hangulatát a petróleumlámpa fokozza. Természetesen a Dobos-kút bivakszállására is a megszokott szabályok érvényesek: mindent legalább olyan jó állapotban hagyjunk, amilyenben találtunk. Az ottlétünk során keletkező hulladékot szállítsuk el, illetve ügyeljünk a forrás tisztaságára.

6. A legmagasabb bivakszállás

Fotó: Tassy Márk

2015 szeptemberében adták át hazánk legmagasabban fekvő kilátóját, a Péter hegyesén álló, felújított Galya-kilátót, amelynek tetején három bivakszállást is kialakítottak. A vasbeton cellák hangulatát színes ablakok és kerek fémajtó dobja fel, némi Hobbitfalva-hangulatot adva a belső tereknek. A puritán kialakítás azonban ne tévesszen meg senkit, mert puha ágy és fűtött fürdőszoba ugyan nem várja a vendégeket, van viszont világítás, áram és Wi-Fi, ami egy bivakszállás esetében fényűző luxusnak számít. A Galyatető Turistacentrum által működtetett, mintegy 30 méter magas kilátó egész évben várja a vendégeket, egy fülkében maximum öten alhatnak, egy éjszaka ára pedig jelenleg 2000 forint/fő.

Neked ajánljuk
Megújult a népszerű mecseki kulcsosház Még több turisztikai élményért érdemes a Balaton-felvidékre látogatni Tovább nőtt a nemzeti parkok népszerűsége Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások
Tovább a forrásra: turistamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam