2021. július 31., Oszkár
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gyöngyszemek a Gönyűi-homokvidékről: gyurgyalag, búbos banka, árvalányhajas gyep (videókkal)

A homokvidékről készülő film három rövid, egyperces részletét mutatta be a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság. A gyurgyalagok és a búbos bankák után egy növény, a pusztai árvalányhaj került bemutatásra. Íme, három perc kiruccanás a nyugodt természetbe, és bemutatása annak, hogy milyen természeti értékeknek a megmentésébe fogtak e kiesnek hihető tájon.

A Győrtől keletre fekvő Gönyűi-homokvidék kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület, a kiterjedése 280 hektár. Itt folyik most a GRASSLAND-HU projekt, ennek a keretén belül pedig egy film is készül, amelynek operatőre Karácsony Sándor.

A terület megnevezéséről sokan talán egy sivár élőhelyre gondolnak, és el sem hinnék, milyen ritka, értékes és pompás növény- és állatvilágnak ad otthont.

„A néző megismerheti majd a természeti és környezeti értékeket, azok veszélyeztetőit, továbbá azt a katonai tevékenységet is, amely lehetővé tette, hogy ezek az értékek ma is fellelhetőek legyenek. A jelentős múltra visszatekintő katonai célú használatnak köszönhetően maradhattak fenn ezen területek, s kerülték el a környező területeket sújtó beszántást és beépítést” – olvasható az új természetfilm hivatalos honlapján.

A 2026 végéig tartó projekt sok egyéb részből is áll, és olyan gondokkal is szembesülni kell, mint az illegális hulladéklerakás, a crossmotorozás vagy épp a partfal elpusztulása, ahol régebben gyurgyalagok fészkeltek. A terv végrehajtásában a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság és a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. vesz részt.

A Gönyűi-homokvidék kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület értékeit bemutató fotógalériát ide kattintva érhetik el.

Gyurgyalag

Búbos banka

Árvalányhaj

Neked ajánljuk
Felavatták a balatonfüredi Lóczy-barlang látogatóközpontját Felavatták a balatonfüredi Lóczy-barlang látogatóközpontját Először sikerült ritka ázsiai aranymacskát lefotózni Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: ferto-hansag.hu
Vissza
Hírfolyam