2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Milliárdos turisztikai és mezőgazdasági fejlesztések a legerdősebb megyénkben

Virtuális elemeket és vadfotózást is kínáló vadaspark, valamint egy több kilométeres lecsúszást biztosító erdei drótkötélpálya kialakítását készítik elő a Mura nemzeti program keretében Zalában. Az egyik legerdősebb megyénkben olyan érintetlen természeti kincsek találhatók, amelyekben jelentős turisztikai fejlesztési lehetőségek rejlenek.

Az előkészítő fázisban lévő két fejlesztést beharangozó online sajtótájékoztatón Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese úgy fogalmazott:

Zala megye önálló turisztikai desztináció is lehet, a fejlesztendő aktív- és ökoturizmus, illetve a meglévő gyógyfürdők összekapcsolásával.

A Mura programhoz tartozó 80 településen az elmúlt 11 hónapban összesen 15 ezer vendég mintegy 30 ezer éjszakát töltött el.

A Mura nemzeti program részeként elkészült, 12 kilométer hosszú, Szentpéterfölde és Pusztamagyaród között felújított, kerékpározhatóvá tett erdészeti út a Zala megyei Szentpéterfölde közelében 2018. október 11-én
Fotó: MTI/Varga György

A koronavírus-járvány időszaka különösen ráirányította a figyelmet arra, hogy Magyarország számos természeti kinccsel rendelkezik, a turisták körében felértékelődött a természetközeliség, a nemzeti parkok, a vízpartok, a kerékpározás lehetősége.

A turizmus szempontjából pedig ez az az időszak, amikor fejlesztésekkel fel lehet készülni a remények szerint tavasszal újrainduló és egy-két éven belül a 2019-es szintre visszaálló vendégforgalomra.

Könnyid László kifejtette: a kormány mostanáig mintegy 700 milliárd forint támogatást nyújtott a tavasszal nagyrészt leálló turizmusipar megsegítésére bér- és járuléktámogatások, fejlesztések és hitelprogramok formájában. Ez a mintegy 2 milliárd eurónak megfelelő összeg nemzetközi összehasonlításban is komolynak számít a válság előtt a GDP 13,5 százalékát biztosító, mintegy 400 ezer embernek munkát adó ágazat számára.

A kormány a válsághelyzetben nem a megszorításokban, hanem a fejlesztésekben gondolkodik, amire egy példa, hogy a nyár folyamán 14 ezer magánszálláshely felújítására 42 milliárd forintot fordított.

A Duna holtága Béda–Karapancsa tájegységnél 2012. szeptember 11-én. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO 2012 júliusában elfogadta a Dráva horvát és magyar oldalának bioszférarezervátummá jelölését, amely jelentős lépés a Dráva, a Duna és a Mura folyó mentén, öt ország területére kiterjedő bioszférarezervátum kialakításához, amely magába foglalná a Duna–Dráva Nemzeti Park Dráva és Duna menti területeit, a Béda–Karapancsa tájegységet is
Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint a Mura-program 80 települése közül 43 kínál szálláshelyet, összesen 5 szálloda, 19 panzió, egy kemping és számos magánszállás formájában. Az utóbbiak közül 61 magánszálláshely 217 millió forintnál is többet fordíthatott a szobánként legfeljebb egymillió forintos felújításra.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő (Fidesz), a Mura-programért felelős miniszteri biztos rámutatott:

az egyik legerdősebb megyének számító Zalában olyan érintetlen természeti kincsek találhatók, amelyekben jelentős turisztikai fejlesztési lehetőségek rejlenek.

A Magyar Turisztikai Ügynökség két elképzelés kidolgozásában látott fantáziát, és nyújtott hozzá anyagi forrást: egy virtuális elemekkel kiegészített, és vadfotózási lehetőséget is kínáló vadaspark, továbbá egy – európai szinten valószínűleg a leghosszabb – több kilométeres erdei drótkötélpálya terveire – közölte Cseresnyés Péter.

Mindkét projekt az üzleti és a megvalósíthatósági tervek előkészítésénél tart, ezeket tavaszra döntésre alkalmas tervekké formálják. Ha az elképzelések kormányzati támogatást kapnak, az első beruházás 2022-ben fogadhat először látogatókat.

Neked ajánljuk
Jön a Magyar Nemzeti Parkok Hete, a legnagyobb ökoturisztikai program Mi, magyarok jobban szeretjük itthon felfedezni a természetet A madarak már elhagyták a kiszáradó Velencei-tavat, a turistákon a sor (videó) Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam