2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szlovák–magyar együttműködés a Duna és az Ipoly menti élővilág bemutatására

Szakemberek közös programban dolgoznak a két folyó mentére egykor és ma jellemző élővilág bemutatásán. A munka része a Nógrád megyei ipolytarnóci ősmaradványok területének további feltárása és a szlovákiai Karva szolgáltatásainak fejlesztése.

A határon átnyúló Interreg program vezető partnere a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI), partnere a szlovákiai Karva község önkormányzata, együtt 992 ezer eurót költhetnek el az északnyugat-délkeleti idegenforgalmi tengely erősítésére.

A BNPI kezelésében lévő Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület elsősorban a miocén korú, 17 millió éves ősvilág folyóparti, mozaikos vizesélőhelyekkel tarkított élővilágának összegző rekonstruálását és színesebb bemutatását, Karva pedig a mai folyóparti élővilág interpretációját valósítja meg a fejlesztésben.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület és bemutatóhely Fotó: bnpi.hu

Karvát és Ipolytarnócot egy mobilapplikáción is elérhető kerékpáros útvonallal kötik össze, amely illeszkedik az Eurovelo6 útvonal szlovák szakaszához.

Ipolytarnócon az akadálymentesítési szempontokat is figyelembe vevő fejlesztés legfőbb célja az Ősvilági Pompeji világhírű nyomfosszíliáinak megőrző felmérése.

A projektelem az 1900-ban elkezdődött lábnyomos homokkőfeltárások ősfelszínének hiánypótló, nagy pontosságú, háromdimenziós lézerszkennelésére, valamint a gerinces állatfajokban gazdag, egzotikus ősvilág legújabb paleontológiai felfedezéseinek háromnyelvű (magyar–szlovák–angol) tudományos-rekonstrukciós bemutatására koncentrál a geológiai tanösvény második védőcsarnokának térségében.
A beruházást 2022 novemberére fejezik be.

Neked ajánljuk
Awaken – Barangolás a Föld körül (filmelőzetes) Utazások a földgolyón – A Karib-tenger térség (videó) Közel 17 millió állat veszhetett oda a Pantanal erdőtüzeiben (videóval) Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam