2021. április 17., Rudolf
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Közadakozásból éled újjá a történelmi szilfasor

Újratelepítették Párizsban az 1970-es években kipusztult történelmi szilfasort a Tuileriák kertjének nagy sugárútja mentén, és ezzel a kert közadakozásból megvalósított újjáépítésének fő fázisa fejeződött be hétfőn.

A Louvre-hoz vezető sugárút két oldalán 92 darab 12 éves szilfát ültettek el, hogy visszaadják a kert ezen részének „egykori szépségét és történelmi gazdagságát”. A fák a kelet-franciaországi Isere egy faiskolájából származnak.

A hétfői átadáson a múzeum igazgatója, Jean-Luc Martinez hangsúlyozta, hogy

a pandémia miatt napjainkban nagy a bizonytalanság, a fákat az eljövendő nemzedékek számára telepítették.

Fotó: leparisien.fr/Eric Le Mitouard

A Louvre tavaly szeptemberben indított sikeres adománygyűjtést annak érdekében, hogy összegyűljön egymillió euró a vele szomszédos Tuileriák kertjének felújításához és növényzetének visszatelepítéséhez. A teljes projekt megvalósítását öt évre tervezik.

A szilfafasor újratelepítésén kívül tervezik a teljes faállomány megújítását, a kertben élő fajok sokszínűségének növelését, a sugárutat övező padok felújítását is. Az egykori 71 százalék helyett jelenleg a Tuileriák területének 42 százalékát borítja növényzet.

A Louvre múzeumot a Concorde-térrel összekötő utat André Le Notre, XIV. Lajos kertjeinek megalkotója 1665-ben tervezte. A történelmi szilfasor a hetvenes években csaknem teljesen kipusztult el egy gombás betegség miatt.

Neked ajánljuk
Hogyan túrázzunk? Almafákat ültettek önkéntesek Apró darvak hátán szálló fohászok Az „élő fűnyíró” bölényeken múlhat a spanyol erdők sorsa Közel 300 szervezet vesz részt az ország megtisztításában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam