2021. augusztus 3., Hermina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Legyünk óvatosak túrázás közben, ellenek a vaddisznók

Már tart a vaddisznók ellési időszaka. Ilyenkor a kocák különös gonddal vigyázzák a kismalacok életét, és keményen fellépnek, ha vélt vagy valós ellenséget észlelnek a közelükben.

Az Agrárminisztérium (AM) arra figyelmeztette a túrázókat vasárnap a Facebook-oldalán, hogy legyenek óvatosak, ha csíkos kismalacot látnak. Fontos, hogy a turistautakról ne térjenek le, a kutyát pórázon sétáltassák, és sötétedés előtt hagyják el az erdőt.

Fotó: Agráriminisztérium

Az AM a Budakeszi Vadaspark bejegyzését is megosztotta, amelyben azt írták: az állatok ösztönösen kialakult tulajdonsága, hogy félnek az embertől, ha tehetik, tartják a távolságot, és inkább elmenekülnek. Mindezek mellett az erdei séta során vagy az erdőhöz közeli lakott területen is előfordulhat, hogy valaki vaddisznóval találkozik. Ezért az első és legfontosabb szabály, hogy mindig érdemes figyelni.

Ha valaki csörtetést hall, meg kell állni, és várni addig, amíg a zörej elhalkul. Ha valaki anyakocával és malacaival találkozik, lehetőség szerint el kell sétálni, hagyni kell, hogy a konda békésen elszaladjon.

Ha az országúton ugrik a jármű elé egy vad, fékezni kell, és meg kell várni, amíg átkel az úton. Számítani kell arra is, hogy a kocát a konda többi tagja, vagy a kandisznót a többi társa is követheti. Fontos ügyelni a sebességi korlátozásra, valamint a vadjelező táblákra.

Neked ajánljuk
Újabb felújításokkal a turistákért a Pilisi Parkerdőben (képgalériával) Újabb felújításokkal a turistákért a Pilisi Parkerdőben (képgalériával) Aj Vej-vej Portóban kiállított óriási vasfája hívja fel a figyelmet az erdők pusztulására Elbírálták a Zöld Busz Program első pályázatait Szélsőségesen alacsony a Nagy-sóstó vízszintje, beavatkozásra van szükség
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam