2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Először repülhetett drón egy szibériai óriáslyukba (videókkal)

A szibériai permafroszt kulcsfontosságú a klímaváltozás szempontjából, mivel hatalmas mennyiségű üvegházhatású gázt rejt magában. A metán például néha kitör a vastag fagyos réteg alól, rejtélyes krátereket hagyva maga után. Tavaly már a tizenhetedik ilyen lyukat fedezték fel az Oroszország sarkvidék területén található Jamal- és Gidai-félszigeteken, 2013 óta.

Hogy jobban megértsék a jelenséget, a Szkolkovói Tudományos és Műszaki Intézet kutatói drónfelvételekkel, 3D modellezéssel és a mesterséges intelligencia vívmányaival estek neki a kráterek tanulmányozásának. Az új kráter egyedülállóan jó állapotban van, amelynek köszönhetően először tudtak drónt küldeni egy ilyen képződménybe, 10-15 méteres mélységig. Így meg tudták örökíteni azt a föld alatti üreget is, ahol a kirobbanó metán felgyülemlett – írja a qubit.hu.

A 2020 júliusában megtalált kráterről készült drónfelvételek
Fotó: Chuvilin et al. 2021

A modell alapján kiderült, hogy a kráter alján különös barlangok találhatók. Igaznak bizonyult a kutatók feltételezése,

miszerint a metángáz a permafroszt jegében található üregben gyülemlik fel, amelynek következtében egyfajta domb alakul ki a felszínen, ami addig nő, amíg az üreg túl nem telítődik metánnal, és fel nem robban, hatalmas krátert hagyva maga után.

Bár nem túl sűrűn lakott területről van szó, a kráterek kialakulása a szibériai őslakosok csoportjait, valamint a kőolaj- és földgáz-infrastruktúrát is veszélyezteti.

A permafroszt óriási mennyiségű metánt rejt magában, és a jég olvadásával egyre több gáz szivárog a légkörbe. Vagyis a metán szivárgását a klímaváltozás okozza (az Északi-sarkvidék felmelegedésének üteme kétszerese a globális átlagnak), cserébe a szén-dioxidnál is veszélyesebb üvegházhatású gáz még tovább fokozza a klímaváltozást.

A permafroszt vidékén kétszer annyi szén-dioxid található a talajban, mint a légkörben, így a terület védelme kiemelten fontos a klímaváltozás megfékezése céljából.

A massachusettsi Woodwell Klímakutató Intézetben azon dolgoznak, hogy az arktiszi táj változásai alapján egy algoritmus segítségével előre meg tudják mondani, hol lehet számítani hasonló kráterek kialakulására. A mesterséges intelligenciát hasznosító modell visszamenőlegesen már sikerrel járt a korábbi kráterek előrejelzésében, és három új potenciális helyszínt is megállapított.

Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam