2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lélekgyógyító természetterápia az erdőfürdő

Az erdőfürdő „megmerítkezés” az erdő hangjaiban, illatai­ban, színeiben, amely mind a fizikai, mind a lelki egészségnek jót tesz: csökken a stressz­­­, megnyugszunk, feltöltődünk.

Az erdőfürdő a természetkapcsolatunkat segítő technika, amely Japánból ered a nyolcvanas évek ele­jéről. De valahogy mindenki ér­­zi, tudja, hogy még ősibb gyö­­kerekre nyúlik vissza. Tar­to­zik hozzá egy módszer, amely segíti a természettel való kapcsolódást az erdőben – magyarázta a delmagyar.hu honlapnak Bánvölgyi Helga mentálhigiénés szakember, aki rendszeresen tart kisebb-nagyobb csoportoknak erdőfürdőt.

„Ki­megyünk az erdőbe, ahol lassan sétálni kezdünk, megpróbálunk kapcsolódni a természethez, fi­­gyelünk annak jeleire. Már az sem mindegy, hogyan lépünk be az erdőbe, illetve ki onnan.

Kis varázslatokat teszünk a sé­­tánkba, amelyekkel segítjük a figyelmünket az erdőre fordítani”

– mesélt a részletekről a szakember.

Fotó: Shutterstock

A fával való ölelkezés is egy jelenléti gyakorlat. Segítségével átadhatjuk neki a bennünk lévő régi „lerakódásokat”, terheket, valamelyik fa pedig feltölt bennünket, hogy tudjunk a hétköznapokban bol­­­­dogulni.

Nagyon tetszik a je­­­lenlévőknek, amikor elkezdenek az apró dolgokra odafigyelni, és olyanokat is észrevesznek, amiket addig soha. Például az avarban egy kicsi mohát, és hogy annak hogyan állnak a szárai. Az ilyen felismerések sokszor a hétköznapi életükhöz is üzennek jeleket.

Fotó: Shutterstock

„Mindig más-más erdőt látogatunk meg, tárunk fel. Legutóbb a Rotary Tanösvényen voltunk, a közeljövőben pedig a Bo­­szorkány-sziget messzebbi részeit fedezzük fel. Továbbá a Holt-Marosnál van egy rejtett kis erdő, a védettsége miatt fan­­tasztikus” – mondta el Bánvölgyi Helga.

Neked ajánljuk
Erdély 10 legszebb, kihagyhatatlan látnivalója (videó) Pénzzel motiválná dolgozóit aktívabb életmódra a Kometa Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Több száz kiló húst ajánlottak fel rászorulóknak a böllérek
Tovább a forrásra: delmagyar.hu
Vissza
Hírfolyam