2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Még több turisztikai élményért érdemes a Balaton-felvidékre látogatni

Mintegy 400 millió forint uniós forrásból fejlesztettek és bővítettek a Salföldi Majorban, a Hegyestű geológiai bemutatóhelyen, a Tapolcai Tavasbarlang Látogatóközpontban és Balatonfüreden a Lóczy-barlangnál. A Rejtett kincsek a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban elnevezésű projekt átadóünnepségét a Salföldi Majorban tartották.

Tavaly nyáron 10 millió vendégéjszakát töltöttek el a vendégek a hazai szálláshelyeken, ennek 40 százalékát a Balaton térségében, az ott nyaralók többsége pedig az aktív turizmus felé fordul, vagyis szívesen túrázik, biciklizik, vagy például állatbemutatókon vesz részt – mondta el az átadóünnepségen Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára.

Folyamatosan zajlanak a térségben a turisztikai fejlesztések, egyebek mellett 2011-ben megújult a tihanyi Levendulaház, 2012-ben megépült a bakonybéli Pannon Csillagda, a tapolcai Tavasbarlang pedig víz alatti világítással gazdagodott.

A Salföld körül látható geológiai érdekesség a „kőtenger”, amelyhez pihenőparkot is kialakított Salföld lakóközössége önmaguknak és az oda látogató turistáknak
Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Idén májusra megújult a Salföldi Major fogadóépülete, a nemzeti park élővilágát bemutató egyedi pihenőpadokat, interaktív hangos táblákat telepítettek, új játékelemekkel bővítették a játszóteret, megújult az állatsimogató és az állatkennelek a Rejtett kincsek a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban című projekt keretében

– jelentette be Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

Látkép a Balatonról és a Balaton-felvidéki borvidékről
Fotó: MTVA/Bizományosi: Farkas Melinda

Az uniós fejlesztéseken kívül önerős beruházások is megvalósultak a Salföldi Major területén, bővült a játszótér, gyógynövény- és fűszerkertet létesítettek, pergolát helyeztek el.

Ugyancsak a projekt részeként új látogatóközpont épült Balatonfüreden a Lóczy-barlangnál beltéri és szabadtéri interaktív kiállítással, bemutató tanösvénnyel. Ezen kívül akadálymentesítették a Hegyestű geológiai bemutatóhely fogadóépületét, megújultak a tereplépcsők és korlátok, új játszótér épült, kültéri pihenőágyakat, padokat és asztalokat helyeztek el.

A beruházás részeként a Tapolcai Tavasbarlang Látogatóközpontban többnyelvűvé fejlesztették az audioguide-rendszert, és napvitorlával árnyasították a játszóteret.

Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam