2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megújult a népszerű mecseki kulcsosház

Teljesen megújult a Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán fekvő, ikonikus turistaház, a Gyopár-kulcsosház, és új vizesblokkal bővült a Zobáki Nomád Tábor a Kelet-Mecsekben.

A különleges tájképi értékű, védett Kelet-Mecsekben megvalósult, összességében csaknem hatvanmillió forintos fejlesztéseknek köszönhetően a jövőben XXI. századi körülmények várják az erdő látogatóit – közölte a beruházó Mecsekerdő Zrt.

A Mecsek legmagasabb hegycsúcsát, a 682 méter magas Zengőt övező tájegység szinte egésze védett vagy fokozottan védett. A XVII. és XVIII. században az itt jellemző üvegművesség sajátos, mozaikos tájképet alakított ki a bükkös, gyertyános-tölgyes és a cseres-tölgyes borította erdőségben, amely számos ritka növénynek is élőhelye, éppen ezért rendkívül népszerű túracélpont.

2018 óta 98 turistaház fejlesztését támogatta a kormányzat, és jelenleg is 42 ilyen jellegű szálláshely kivitelezése van folyamatban a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programon belül, amelynek elsődleges célja, hogy

Magyarország turistaházainak többsége elérje vagy meghaladja az osztrák és a szlovák turistaházak színvonalát, elérhető áron és környezetbarát módon.

A Gyopár-kulcsosház Fotó: Mecsekerdő Zrt.

A Kelet-Mecsek tájképének megőrzése érdekében a Mecsekerdő Zrt. örökerdő-gazdálkodással biztosítja az erdő tájképi jellegének megőrzését, a védett növény- és állatfajok sokaságának fennmaradását.

Dalvári Vince, az Agrárminisztérium főosztályvezetője arra mutatott rá, hogy

a járvány időszakában átlagosan 25-30 százalékos látogatószám-növekedést regisztráltak az állami erdőgazdaságok által kezelt erdőkben. A magyar erdők bárki számára elérhető, egészséges, biztonságos, mentálisan és fizikálisan fontos felüdülési lehetőséget biztosítanak.

A fejlesztés során megújult a Gyopár-kulcsosház homlokzata, minden helyiség új, tartós padlóburkolatot kapott, és kiépült a vezetékes ivóvízhálózati csatlakozás is. A fűtési rendszer korszerűsítésével pedig lehetővé vált a négy évszakos üzemeltetés, így a természetjárók egész évben használhatják a kulcsosházat.

A Dél-dunántúli Kéktúra jellemző kiindulópontján, a turistaútvonalak metszéspontjában lévő, 2,4 hektáron fekvő Zobáki Nomád Tábor, amely 60 fő kiszolgálására alkalmas, tájba illeszkedő, új vizesblokképülettel bővült.

Neked ajánljuk
Turisztikai fejlesztések Sopron környékén Turisztikai fejlesztések Sopron környékén A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam