2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Felavatták a balatonfüredi Lóczy-barlang látogatóközpontját

A létesítményben beltéri és szabadtéri kiállítás várja az érdeklődőket akadálymentesen. Magyarországon a 700 ökoturisztikai létesítmény felét a nemzeti parkok működtetik, amelyek évente összesen 1,6 millió látogatót fogadnak.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója a keddi átadóünnepségen elmondta, hogy a Lóczy-barlang Látogatóközpont 273 millió forintból valósult meg, annak a 402 millió forintos beruházásnak a legjelentősebb elemeként, amelynek keretében fejlesztették a Hegyestű geológiai bemutatóhelyet, a salföldi majort és a Tapolcai Tavasbarlangot is.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára közölte: idén az országosan létező tíz nemzeti parkban 30 projektet adtak át, összesen 8,7 milliárd forintból. 10 év alatt országszerte 186 beruházás valósult meg 78 milliárd forintból 320 ezer hektáron.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A 700 ökoturisztikai létesítmény felét a nemzeti parkok működtetik, melyek évente összesen 1,6 millió látogatót fogadnak. Egyharmaduk a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkba érkezik.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Egy felmérésből kiderült, hogy a válaszadók 98 százaléka nagyon fontosnak tartja a tájvédelem ügyét. Egyre inkább az aktív turizmus lehetőségeit keresik a kirándulók, ezek közül is kiemelkedő jelentősége van a barlangi turizmusnak, hiszen az 1,6 millió látogatás egyharmada barlangi. Országszerte 4 ezer barlang van, ebből 40 idegenforgalmi hasznosítású.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A barlang névadója, Lóczy Lajos geológus és Balaton-kutató volt. A barlangot bányászok fedezték fel 1882-ben, a kiépítése az 1930-as években kezdődött. A látogatóközpontban 240 négyzetméteren interaktív kiállítás mutatja be a térség földtani, természeti értékeit, ajándékbolt és büfé várja a látogatókat, a közelében pedig geológiai tanösvényt alakítottak ki.

Neked ajánljuk
Turisztikai fejlesztések Sopron környékén Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak Négy helyszínen több mint száz filmmel várja a közönséget a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam