2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Vértesben is megújult egy ökoturisztikai központ és turistaház

A Gánt-Kőhányáspusztán július 14-én átadott, megszépült Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaházat egy komplex fejlesztés eredményeként tanösvények, vizesélőhely-bemutató és vadmegfigyelő állomás egészíti ki.

A létesítmény szellemisége illeszkedik a vadászati világkiállítás „Egy a természettel!” jelmondatához. Kőhányás az ország egyik legcsendesebb helye a Vértes belsejében, ahol a látogatók megtalálhatják a természetbe visszatérés felszabadító élményét –mondta köszöntőjében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

A Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ méltó a névadó örökségéhez, aki az országban elsőként nyitotta meg erdőbirtokait a turisták előtt, és a környezetbe illően mutatja be a térség kulturális, erdészeti és gasztronómiai hagyományait.

Az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó erdőgazdaságok és nemzetipark-igazgatóságok a 2010 óta tartó fejlesztéseknek köszönhetően

évente 5 millió látogatót fogadnak kiépített létesítményeikben, további több tízmillió alkalommal pedig egészséges környezetet kínálnak sétákhoz, kiránduláshoz, hosszabb-rövidebb túrákhoz

– ismertette Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára.

A turistaszállás földszinti része előadótermet, kiállítótermet, zöldboltot és sváb gasztronómiát is prezentáló éttermet foglal magába.

A felújított Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaház a Fejér megyei Gánton az átadás napján, 2021. július 14-én
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A Kőhányási-tó helyreállításával vizesélőhelyeket alakítottak ki, valamint létrehoztak egy tansövényt a térség jellemző fafajtáinak bemutatására, emellett a szeptemberben népszerű szarvasbőgéstúrákon részt vevők számára vadmegfigyelő állást is építenek.

A Vérteserdő Zrt. a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében kapott 420 millió forintból alakított ki a Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ tetőterében egy 52 férőhelyes turistaszállást. Az Erdészek a Vértes Értékeiért Egyesület és a GÁNT-ÉRT Nonprofit Kft. konzorciuma pedig területfejlesztési pályázaton nyert 381 millió forintot további fejlesztésekre.

Macsek Lajos, a Vérteserdő Zrt. vezérigazgatója tájékoztatása szerint a két pályázat által megvalósított beruházás az utóbbi tíz év legnagyobb léptékű fejlesztése a Vérteserdő Zrt. területén.

Neked ajánljuk
Egyre többen utaznak olyan helyre, ahol jól látni a csillagokat Sok rómainak elege van a rollerekből és a szemétből Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam