2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Virágzanak a lótuszok Vácrátóton

Nem kell Ázsiáig utaznia annak, aki virágzó lótuszokban szeretne gyönyörködni: a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben siker koronázta az évek óta tartó próbálkozásokat, és most valóságos lótuszerdő várja a látogatókat – írja a 24.hu.

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben évek óta próbálkoznak a Kelet-Ázsiában hallatlan népszerűségnek örvendő lótusz telepítésével, keresve a kert tórendszerében a megfelelő élőhelyet e kényes szubtrópusi növénynek. Tavaly új helyre, a Nagy-tó felszíne alatt egy méterre, a tápanyagban gazdag iszapba telepítették a rizómákat, és az enyhe tél is hozzájárult a sikeres teleléshez, így most bimbók tömege emelkedik ki a víz felszíne fölé – idézi Lunk Gergelyt, a Nemzeti Botanikus Kert főkertészét az Ökológiai Kutatóközpont közleménye.

Az indiai lótusz Kelet-Ázsia sekély, meleg tavainak, csendes vízű holtágainak a növénye, nincs Dél-Kínában olyan kis tó, medence, ahol ne zöldellne. A rizsföldek szélén nagy mennyiségben termesztik is, mert nemcsak szép, hanem rendkívül fontos élelmiszer- és gyógynövény is. A lótusz virága jól megkülönböztethető a szintén most nyíló tündérrózsákétól, ugyanis mindig hosszú nyéllel emelkedik ki a vízből.

A sötét iszapból a kék ég felé törő lótusz az élet, a születés és teremtés jelképévé vált több keleti vallásban és a kínai virágszimbolikában Fotó: Nemzeti Botanikus Kert

A hamvaszöld lótuszlevelek mindig feltűnően tiszta felszínén a vízcseppek csillogó gömbökké formálódnak, ennek a nem mindennapi látványnak a hátterében a levelek kékesszürke, víztaszító viaszrétege áll. A elektronmikroszkópos vizsgálatok bebizonyították, hogy a hidrofób viaszkristályok durva felületűek, ezért a víz nem tapad meg rajtuk, hanem gyöngyként lepereg. Ezt az úgynevezett lótuszhatást használják fel a legújabb öntisztuló high-tech anyagok gyártásánál.

Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam