2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Utazók a fenntarthatóbb turizmusért

A koronavírus-járvány enyhülésével párhuzamosan ismét felélénkült az emberek utazási kedve, azonban egyre többen igyekeznek a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe venni kalandozásaik során.

A korlátozások idején több területen is megfigyelhető volt, milyen lenne a fenntarthatóbb élet, például jóval kevesebben ültek autóba, ezáltal a közúti forgalomban is csökkent a dugók száma.

Fotó: Pixabay / Didgeman

Ugyanez igaz a légi forgalomra is az utazási korlátozások miatt. Corinne Le Quéré francia–kanadai tudós tavasszal közzétett kutatása alapján a második világháború óta nem látott mértékben, 7%-kal csökkent a globális szén-dioxid-kibocsátás a világjárvány első hullámai alatt. Ezzel párhuzamosan javultak a különböző légszennyezettségi adatok is. Azóta a korlátozások enyhítésével párhuzamosan ismét nőtt a levegő szennyezettsége, ám nyári utazásaink során azonban még így is enyhíthetünk a környezeti terhelésen.

A Booking.com legújabb kutatásában 30 országban közel 30 000 utazót és 20 országban 3390 szállásadót kérdezett meg az utazási szokások változásáról és fenntarthatósági törekvéseikről. A kutatás alapján a nyaralást tervezők zöme elkötelezte magát a fenntarthatóbb utazás mellett.

Az utazók 72%-a úgy véli, hogy cselekedni kell a bolygó megmentése érdekében, 61%-a pedig a járvány hatására fenntarthatóbb utazásra vágyik a jövőben.

A válaszadók 84%-a csökkenteni akarja a pazarlást nyaralása idején is. 83%-uk pedig az energiafogyasztást akarja visszább szorítani (például a légkondicionáló és a világítás kikapcsolásával).

A közlekedési móddal kapcsolatban belföldi utak esetében továbbra is dominál az autó vagy a tömegközlekedés, azonban a gyakran külföldre utazóknál jelentős változás figyelhető meg az úti cél és az eszköz tekintetében is. Hosszú repülőutak helyett inkább a környező országok elérése a cél, főként saját autóval vagy tömegközlekedéssel. Helyben pedig a gyaloglás, a rollerezés, a kerékpározás a megszokottabb a taxizás vagy a bérelt autók használata helyett.

A szálláshelyek kiválasztásánál új szempont a környezetvédelmi mutató, hiszen az utazók nagy része még mindig úgy gondolja, hogy 2021-ben nincs elegendő fenntartható szálláshely, vagy ezek nagyon nehezen találhatók meg. Ebben segíthet majd a szálláskereső portálok fenntarthatósági szűrő funkciója, amely egyre több országban lesz elérhető, remélhetőleg rövidesen hazánkban is.

Neked ajánljuk
Turisztikai fejlesztések Sopron környékén MNB: a klímaváltozás a pénzügyi szektort is sújtja Kenderből és gombából is készülhet bukósisak Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam