2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi, magyarok jobban szeretjük itthon felfedezni a természetet

A NatGeo kutatásából kiderült, hogy a magyarok elsősorban a belföldi utazást kedvelik, és nem gondolják, hogy az „igazi felfedezés” élményéhez külföldre kellene utazni. Az utazás elsődleges célja a természetben való kirándulás, pihenés; a vágyott úti célok között pedig elsősorban a természeti tájak szerepelnek.

A National Geographic csatorna arról készített reprezentatív kutatást a 18–65 évesek körében, hogy mit jelent felfedezni, nemrégiben ugyanis elindította a Felfedezőnek születtünk kezdeményezését, és egy interaktív térképet hozott létre, ahol mindenki megjelölheti a kedvenc helyét.

A magyar lakosságnak a felfedezés elsősorban az utazást jelenti, de a megkérdezettek háromnegyede az interneten való tájékoztatását is kielégítőnek érzi, ha felfedezésről van szó.

A magyar lakosság nem külföldfetisiszta: belföldön éppúgy megtalálja a felfedezés örömét, mint külföldön. A megkérdezettek csupán 34 százaléka gondolja azt, hogy más országba kell utazni az „igazi felfedezés” élményéhez. A megkérdezettek 86 százaléka szerint Magyarországon is bőven van mit felfedezni, nem szükséges elutazni máshová.

Az utazás a magyar lakosságnak egyaránt jelenti a látókör tágítását, izgalmas élményt, tanulást, önismereti lehetőséget, továbbá olyan aktivitást, ami segít közelebb kerülni a családtagokhoz, barátokhoz. Mint kiderült, az utazásokban az új helyek felfedezésével járó belső izgatottságot szeretjük a leginkább, a motivációs rangsorban ez után következik a más kultúrákkal való találkozás és a világ mélyebb megismerése.

Őriszentpéter látképe, az előtérben a Templomszer a XIII. században épült Szent Péter-templommal. Az Őrség a magyar emberek egyik kedvenc turisztikai célpontja
Fotó: MTVA/Molnár-Bernáth László

Legyen szó akár belföldről vagy külföldről, mindkét esetben a legfontosabb programok között a természetben való kirándulás és a passzív pihenés szerepel, majd a helyi ételek-italok kipróbálása, valamint a városnézés. Spontán említések alapján Magyarországon a Balaton a legnépszerűbb úti cél. Ezt követi Budapest, Aggtelek és az Őrség. A történelmi városok és szép tájak mellett sokan szeretnének eljutni élményparkba, állatkertbe, valamint fürdőkbe.

A megkérdezettek az új ismeretek megszerzésének legfontosabb eszközének tekintik a belföldi utazást. A második helyen szerepelnek a könyvek, a harmadik helyet foglalják el a televíziós műsorok – mint látókörbővítési platform –, az internetes videókkal holtversenyben, a külföldi utazás a negyedik helyen szerepel. A nyomtatott sajtótermékek kevésbé, a podcastok pedig még kevésbé jelentik az ismeretszerzés népszerű módjait.

A televíziós dokumentumfilmek közül a magyar lakosság az állatvilágot bemutató dokumentumfilmeket szereti leginkább, ezeket követik a turisztikai és a városokról szóló műsorok.

Neked ajánljuk
Egyre többen utaznak olyan helyre, ahol jól látni a csillagokat Egyre többen utaznak olyan helyre, ahol jól látni a csillagokat Jég nélkül is megélő, több száz jegesmedvét találtak Grönlandon Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam